Pierderea sinapselor cerebrale este o cauză a deficiențelor cognitive ale pacienților cu Alzheimer

©

Autor:

Pierderea sinapselor cerebrale este o cauză a deficiențelor cognitive ale pacienților cu Alzheimer
Folosind o tehnologie avansată de imagistică, cercetătorii de la Universitatea Yale au reușit să confirme faptul că distrugerea sinapselor cerebrale stă la baza deficiențelor cognitive experimentate de pacienții cu boala Alzheimer. Lucrarea cercetătorilor confirmă ipoteza general acceptată anterior de către oamenii de știință, dar care nu a fost însă confirmată în studii ample.
Pentru o perioadă lungă de timp, oamenii de știință au presupus că pierderea conexiunilor dintre celulele creierului a cauzat simptome legate de Alzheimer, inclusiv pierderea memoriei. Cu toate acestea, dovezile reale ale rolului pierderii sinaptice au fost limitate la un număr mic de biopsii ale creierului și examene post-mortem ale creierului efectuat la pacienții cu boală moderată sau avansată. Cu toate acestea, apariția unei tehnologii de scanare a tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), dezvoltată la Yale, a permis cercetătorilor să observe pierderea sinapselor la pacienții vii cu simptome ușoare ale bolii Alzheimer.

Noua scanare imagistică PET cu glicoproteina 2A (SV2A) a permis oamenilor de știință să măsoare activitatea metabolică a sinapselor creierului la 45 de persoane diagnosticate cu boală Alzheimer uşoară până la moderată. Cercetătorii au măsurat apoi performanța cognitivă a fiecărei persoane în cinci domenii cheie: memoria verbală, abilitățile lingvistice, funcția executivă, viteza de procesare și capacitatea vizual-spațială.

Cercetătorii au descoperit faptul că pierderea sinapselor sau a conexiunilor dintre celulele creierului a fost puternic asociată cu performanța slabă la testele cognitive. De asemenea, au descoperit că pierderea sinaptică a fost un indicator mai puternic al performanței cognitive slabe decât pierderea volumului total al neuronilor din creier. Descoperirile ajută la înțelegerea neurobiologiei bolii și pot fi un nou biomarker important pentru a testa eficacitatea noilor medicamente pentru Alzheimer.

sursa: News Medical
foto: stock.adobe.com

Data actualizare: 22-02-2022 | creare: 22-02-2022 | Vizite: 266
Bibliografie
Advanced imaging reveals the loss of brain synapses in patients with mild symptoms of Alzheimer's, link: https://www.news-medical.net/news/20220217/Advanced-imaging-reveals-the-loss-of-brain-synapses-in-patients-with-mild-symptoms-of-Alzheimers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  •