Nivelul educației nu ne protejează de declinul cognitiv

©

Autor:

Nivelul educației nu ne protejează de declinul cognitiv
Deși persoanele în vârstă cu un nivel ridicat al educației au în general o memorie mai bună, se pare că nu sunt protejate și împotriva declinului cognitiv.

Aceasta este concluzia celui mai amplu studiu privind educația și declinul cognitiv realizat până în prezent. Studiul a fost condus de cercetătorii de la University College London și a investigat modificările privind memoria și performanța cognitivă a 11000 de europeni cu vârsta de cel puțin  65 de ani, din 10 țări diferite, pe o perioadă de 8 ani.

Studii anterioare au sugerat că la persoanele cu un nivel ridicat de educație incidența demenței ar fi mai mică, însă în ceea ce privește legătura dintre educație și rata declinului cognitiv, rezultatele au fost contradictorii.

În studiul realizat de cercetătorii de la University College London, nivelul educației a fost determinat de numărul de ani de școală în asociere cu performanța memoriei, având în vedere și factori precum starea generală de sănătate, veniturile, indicele de masă corporală, fumatul, genul și vârsta. La începutul studiului și apoi la fiecare 2 ani, participanții primeau teste de memorie în care erau solicitați să își amintească o listă de 10 cuvinte imediat după ce le citeau sau la distanță de 5 minute.

S-a observat că în majoritatea statelor, participanții cu nivelul cel mai ridicat de educație au avut rezultatele cele mai bune la ambele teste de memorie la debutul studiului. La testele următoare, nivelul ridicat de educație al acelorași indivizi nu a avut nicio influență asupra declinului cognitiv.

În ceea ce privește statele de provenință a participanților, s-a observat că rezultatele cele mai bune la testele inițiale de memorie au fost obținute de cei din Germania și Olanda, iar cele mai slabe de cei din Spania. În privința genului, femeile au avut scoruri mai bune decât bărbații în toate cele 10 țări, însă nu s-a identificat o influență a genului asupra ratei declinului cognitiv.

Totodată, nu se știe dacă persoanele cu un nivel scăzut al educației au avut rezultate slabe la testele inițiale de memorie pentru că acesta era nivelul memoriei lor dintotdeauna sau se confruntau deja cu declinul cognitiv cauzat de îmbătrânire.

Concluzia autorilor este că dacă în jurul vârstei de 65 de ani, nivelul educației corelează cu rezultatele la testele de memorie, acest efect nu mai apare atunci când persoanele ajung la vârsta când se fac simțite efectele declinului cognitiv.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 24-09-2019 | creare: 23-02-2017 | Vizite: 904
Bibliografie
Education does not protect against cognitive decline, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-cognitive-decline.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum