Potențialul utilizării vitaminei D3 și a substanțelor fitochimice ca agenți anti-îmbătrânire

©

Autor:

Potențialul utilizării vitaminei D3 și a substanțelor fitochimice ca agenți anti-îmbătrânire
Vitamina D3, esențială pentru sănătatea oaselor și reglarea sistemului imunitar, împreună cu fitochimicalele din alimentele pe bază de plante, cum ar fi terpenoidele, polifenolii, carotenoidele și flavonoidele, joacă un rol crucial în promovarea sănătății și combaterea îmbătrânirii.
Într-o recenzie narativă publicată în International Journal of Molecular Sciences, cercetătorii din Japonia au discutat efectele combinate ale vitaminei D3 și ale fitochimicalelor asupra echilibrării sistemului imunitar, suprimării răspunsurilor inflamatorii, menținerii unei microbiote intestinale sănătoase și combaterii îmbătrânirii.

Deficiența de vitamina D3 este asociată cu o susceptibilitate crescută la infecții respiratorii și boli cronice, precum și cu exacerbarea inflamației legate de vârstă. Fitochimicalele oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii, iar unele, cum ar fi curcumina și quercetina, se leagă direct de receptorul vitaminei D (VDR), oferind beneficii potențiale în prevenirea condițiilor legate de vârstă și a bolilor cronice.

Studiul subliniază sinergia dintre vitamina D3 și fitochimicale în prevenirea inflamației cronice și încetinirea procesului de îmbătrânire. Oleanolic acidul, de exemplu, îmbunătățește sănătatea oaselor prin reglarea metabolismului vitaminei D și suprimarea inflamației. Restricția calorică și dieta mediteraneană, împreună cu suplimentarea cu vitamina D3, fitochimicale și acizi grași omega-3, contribuie la combaterea inflamației cronice și susțin sănătatea creierului.

În concluzie, consumul simultan de vitamina D3 și fitochimicale poate preveni îmbătrânirea și susține o condiție de non-boală prin suprimarea potențială a inflamației cronice, îmbunătățirea imunității și menținerea unei flore intestinale sănătoase.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-02-2024 | creare: 26-02-2024 | Vizite: 246
Bibliografie
Vitamin D3 and phytochemicals team up for immune boost and aging defense, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240221/Vitamin-D3-and-phytochemicals-team-up-for-immune-boost-and-aging-defense-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Curcumina, resveratrolul și scorțișoara - rezultate promițătoare împotriva inflamației din diabetul zaharat
  • Efectele modulatoare ale fitochimicelor asupra axei intestin-creier: implicații terapeutice
  •