Program de exerciții personalizat pentru controlul glicemiei postprandiale

©

Autor:

Program de exerciții personalizat pentru controlul glicemiei postprandiale
Exercițiul fizic realizat după mese este recomandat în special pentru persoanele cu diabet de tip 2 pentru a controla eficient nivelurile glicemiei postprandiale. Exercițiul fizic pre-prandial poate induce sensibilitatea la insulină și oxidarea grăsimilor, îmbunătățind gestionarea glucozei și prevenind hipoglicemia. Pe de altă parte, exercițiile efectuate la 20-45 de minute înainte de masă au redus semnificativ nivelurile glicemiei postprandiale.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a explorat modul în care diferiți parametri ai exercițiilor fizice, cum ar fi momentul, tipul, intensitatea și volumul, influențează răspunsurile glicemiei postprandiale la persoanele sănătoase și la cele cu diabet.

Atât exercițiile aerobice, cât și cele de rezistență sunt benefice, în special când sunt combinate, pentru gestionarea pe termen lung a nivelurilor de glucoză la persoanele cu diabet de tip 2. Exercițiile variate, precum ciclismul, mersul pe jos, exercițiile pe eliptică sau alergatul, scad vârful de glicemie postprandială și nivelurile de glicemie din următoarele trei ore la persoanele sănătoase.

Durata și intensitatea exercițiilor trebuie personalizate pentru a se potrivi capacității individuale. De exemplu, sesiuni de exerciții de 30-60 de minute au fost asociate constant cu îmbunătățiri ale nivelurilor glicemiei postprandiale. Exercițiile de intensitate moderată de 30 de minute au îmbunătățit răspunsurile glicemiei postprandiale la fel de eficient ca și sesiunile de 45 de minute. De asemenea, exercițiile de intensitate scăzută, dar de durată mai lungă, au efecte benefice comparabile.

Studiul subliniază importanța adaptării exercițiilor fizice la nevoile individuale și recomandă exercițiile postprandiale ca strategie eficientă pentru controlul glicemiei, în special la persoanele cu diabet de tip 2. Totuși, este necesară o prescripție mai precisă a volumului de exerciții pentru a îmbunătăți răspunsurile glicemiei postprandiale, având în vedere că exercițiile de intensitate înaltă imediat după masă pot fi dificil de realizat și pot crește perturbările gastrointestinale și producția de glucoză hepatică.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-04-2024 | creare: 20-04-2024 | Vizite: 220
Bibliografie
Optimize postprandial glycemic control with tailored exercise prescriptions, link: https://www.news-medical.net/news/20240418/Optimize-postprandial-glycemic-control-with-tailored-exercise-prescriptions.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta care reduce fluctuațiile glicemiei
  • Un nou studiu dezvăluie legătura între somnul profund și controlul glicemiei
  • Kombucha ar putea ajuta la scăderea glicemiei
  •