Proteinele responsabile de pigmentarea părului și a pielii sunt totodată esențiale în resorbția osoasă

©

Autor:

Proteinele responsabile de pigmentarea părului și a pielii sunt totodată esențiale în resorbția osoasă
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Osaka a dezvăluit un rol crucial al proteinelor Rab32 și Rab38 în resorbția osoasă efectuată de osteoclaste, celule specializate în acest proces.
Resorbția și formarea osoasă sunt procese bine echilibrate, iar dezechilibrul lor poate duce la boli osoase precum osteoporoza, reumatismul și parodontita. Proteinale Rab sunt cunoscute pentru rolul lor în reglarea logisticii între diferite compartimente celulare, numite organite. Peste 50 de proteine Rab sunt cunoscute în celulele mamiferelor, fiecare având un rol specific în traficul intracelular.

Prin screening-ul proteinelor Rab induse în timpul formării osteoclastelor la șoareci, cercetătorii au identificat o creștere a nivelurilor Rab38. S-a constatat că Rab38 are un partener asemănător, Rab32, ambele fiind cunoscute pentru rolul lor în pigmentarea părului și pielii. Un model de șoarece cu deficiențe ale ambelor proteine (double knock out) a arătat o densitate osoasă crescută și o curbare a coloanei vertebrale pe măsură ce îmbătrânea, în special la masculi.

Potrivit autorilor, înțelegerea mecanismelor prin care Rab32 și Rab38 facilitează resorbția osoasă poate oferi informații utile pentru dezvoltarea unor tratamente țintite pentru boli precum osteoporoza, reumatismul și parodontita.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-10-2023 | creare: 30-10-2023 | Vizite: 333
Bibliografie
Bone density is kept up by the same process with hair color, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231026131620.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Modalități de conservare a crestei alveolare în urma extracției dentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum