Psiholog sau psihoterapeut - diferențe și ce să alegem (în diferite situații)
Autor: Patriche Silvia
Psiholog sau psihoterapeut? Vrei să mergi la terapie sau doar te întrebi dacă poți pune egal între acești termeni? Înțelegerea asemănărilor și a diferențelor dintre acești termeni te poate ajuta să iei decizii mai bune pentru nevoile tale.
Ce face un psiholog?
Psihologii au studiat la Facultatea de Psihologie după care au urmat un master de specializare în psihologie școlară, psihologie clinică, psihologia muncii, psihologie judiciară etc. Ulterior pot continua cu un doctorat și postdoctorat. De regulă, psihologii sunt cei care realizează evaluările psihologice necesare în domeniul muncii și nu numai. Iată câteva dintre atribuțiile unui psiholog:
- Poate diagnostica o afecțiune care ține de sănătatea mentală pe bază de observație și chestionare
- Poate oferi opțiuni de tratament
- Poate colabora cu un psihiatru pentru tratament medicamentos (dacă este nevoie). (1)
Ce face un psihoterapeut?
Un psihoterapeut a absolvit Facultatea de Psihologie, Psihopedagogie, Medicină sau Asistență Socială. Cu excepția doctorilor care au de făcut un rezidențiat în psihiatrie, alte categorii de absolvenți trebuie să facă un master de psihologie precum și o formă complementară de psihoterapie. (2)
Cu alte cuvinte, un psihoterapeut are o licență în psihologie sau într-un domeniu conex, un master în același domeniu și o certificare de psihoterapie. În general, pentru a ajunge psihoterapeut, o persoană are nevoie de aproximativ 10 ani de studii. Activitatea unui psihoterapeut este reglementată de Colegiul Psihologilor din România. Un psihoterapeut primește o acreditare într-o anumită formă de terapie (cognitiv-comportamentală, psihanalitică, adleriană, de familie etc).
Psihoterapeutul va pune accent pe:
- O imagine de ansamblu asupra sănătății mintale și a vieții în general
- Discutarea emoțiilor într-un mod constructiv
- Ghidarea pentru a lua decizii în mod sănătos
- Folosirea de terapie prin discuții pentru a susține clientul.
Psiholog vs Psihoterapeut?
Diferențele dintre psiholog și psihoterapeut depind de nivelul de educație obținut, de autoritatea de a pune un diagnostic și de modul de abordare a tratamentului. Psihoterapeuții trebuie să aibă, pe lângă licență, cel puțin un master într-un domeniu asociat terapiei. În funcție de domeniul în care lucrează, psihologii pot obține și doctorat. Totuși, există și excepții. (3)
De exemplu, unii psihoterapeuți pot dori să aprofundeze o anumită arie printr-un doctorat. Un psiholog studiază mai mult în zona academică în timp ce un psihoterapeut se concentrează mai mult pe tratament, pe studii și pe experiența necesară pentru a putea oferi servicii de sănătate mintală. Ambele categorii de profesioniști se bazează pe terapie prin vorbire.
Un psiholog este specializat, de regulă, pe afecțiuni (anxietate, depresie etc) în timp ce psihoterapeutul se specializează pe forme de terapie (cognitiv-comportamentală, psihanalitică etc).
Ce să alegi (în diferite situații)
Iată câteva situații în care poate fi indicat să alegi să mergi la psiholog:
- Dacă ai nevoie de sprijin pentru a face față unei afecțiuni cronice
- Dacă dorești să fii evaluat psihologic sau ai nevoie de un document doveditor la locul de muncă sau în alte situații. (4)
Iată și câteva momente când este indicat să mergi la psihoterapeut:
- Dacă îți dorești să îți ții sub control simptomele asociate unei afecțiuni mintale (anxietate, depresie, sindrom bipolar etc)
- Dacă ești interesant de o formă specială de terapie precum terapia cognitiv-comportamentală, psihanalitică sau psihodinamică etc.
Alegerea dintre psiholog și psihoterapeut depinde foarte mult de problema cu care te confrunți. În general, un psiholog realizează evaluări psihologice și merge mai mult pe direcția academică în timp ce un psihoterapeut se specializează pe o anumită formă de terapie.
2. How to Become a Psychotherapist, link: https://www.verywellmind.com/how-can-i-become-a-therapist-2795762
3. Psychotherapies, link: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/psychotherapies
4. When should I see a psychologist, psychiatrist or therapist? , link: https://www.universityhealth.com/blog/when-should-i-see-a-psychologist
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum