Terapia dialectic comportamentală

©

Autor:

Terapia dialectic comportamentală

Creierul uman este unul dintre cele mai complexe organe din corpul uman (unii îl consideră ca fiind chiar cel mai complex). Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au încercat să pătrundă cât mai adânc în tainele acestui misterios organ. Psihiatria este una dintre ramurile medicale care se ocupă cu studiul proceselor patologice ale minții umane, având ca scop tratarea acestora prin diferite mijloace. Unul dintre mijloacele cele mai interesante se numește „terapia dialectic comportamentală”.

Terapia dialectic comportamentală (DBT) are la bază un alt tip de terapie care se numește „terapia cognitiv comportamentală”. DBT este o tehnică de psihoterapie introdusă și aprofundată de Marsha M. Linehan la sfârșitul anilor 1980, având scopul de a ajuta persoanele cu multiple tentative de suicid și auto-vătămare. Această tehnică a fost între timp îmbunătățită, având un spectru mai larg de patologii cărora se adresează: anxietate, tulburare de stres post-traumatic, consum abuziv de substanțe sau tulburări alimentare. La momentul actual această terapie este cel mai des întâlnită în tratarea persoanelor ce suferă de tulburarea de personalitate borderline. [1]

Scopul terapiei

Scopul principal este de a-i ajuta pe oamenii ce suferă de diverse tulburări emoționale să învețe cum să le managerieze, prin:

  • Înțelegerea și acceptarea emoțiilor pe care oamenii le experimentează;
  • Învățarea unor abilități de a face față acestor emoții;
  • Învățarea unor metode prin care oamenii reușesc să facă schimbări pozitive în viața lor.


Termenul „dialectic” face referire la capacitatea de a înțelege cum două lucruri opuse pot fi în același timp valide. Mai exact, acceptarea și schimbarea unor aspecte ale vieții, prin terapie dialectic comportamentală, pot fi împreună posibile. [2]

Cui se adresează terapia dialectic comportamentală?

Terapia dialectic comportamentală a fost originar creată pentru a trata tulburarea de personalitate borderline, însă au fost evidențiate beneficii pentru numeroase alte tulburări ale sănătății mintale, cum ar fi:

  • Depresia
  • Diverse tulburări alimentare
  • Abuz de substanțe
  • ADHD
  • Tulburarea de stres post-traumatic


Elemente cheie

Terapia dialectic comportamentală se bazează pe 4 elemente cheie:

  • Mindfulness (meditație)
  • Reglarea emoțiilor
  • Toleranța față de situațiile de criză
  • Crearea unor relații interpersonale stabile


Meditația este foarte utilă pentru a ajuta pacienții să fie focalizați pe prezent și nu pe trecut sau viitor, lucru benefic pentru management-ul stresului.

Reglarea emoțiilor se referă la mijloacele prin care pacienții sunt învățați să preia controlul propriilor emoții, fără a mai trece prin perioade în care emoțiile oscilează frecvent.

Toleranța față de situațiile de criză este importantă deoarece pacientul învață cum să facă față unei situații neobișnuite sau neplăcute, acceptând realitatea așa cum este.

Crearea unor relații interpersonale stabile este un pilon esențial în tratarea oricăror tulburări deoarece relațiile sănătoase cu cei din jur pot favoriza procesul terapeutic.

Cum funcționează terapia dialectic comportamentală?

În primul rând, terapia individuală este obligatorie, deoarece este singura capabilă să analizeze problemele pacientului în detaliu. Tentativele suicidale și de auto-vătămare sunt primele chestiuni luate în calcul în cadrul ședințelor individuale. Trebuie stabilită o relație pacient-terapeut sănătoasă pentru ca procesul terapeutic să decurgă optim.

În al doilea rând, terapia de grup este și ea, importantă, mai ales pentru a îmbunătății relațiile interumane. Ea este condusă de un specialist în DBT și are la bază cele 4 elemente cheie enumerate mai sus.

De asemenea, în cazul în care situațiile de criză apar, pacienții sunt îndemnați să ia legătura telefonic cu terapeutul, astfel încât pacientul să poată depăși acel moment dificil. [3]


Data actualizare: 17-03-2021 | creare: 17-03-2021 | Vizite: 1820
Bibliografie
1. Terapia dialectic comportamentala. Ce este si cum functioneaza, link: https://clinica-hope.ro/terapia-dialectic-comportamentala/
2. Dialectical behaviour therapy (DBT), link: https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/talking-therapy-and-counselling/dialectical-behaviour-therapy-dbt/
3. Dialectical Behavior Therapy in the Treatment of Borderline Personality Disorder, link:https://psychcentral.com/lib/dialectical-behavior-therapy-in-the-treatment-of-borderline-personality-disorder#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: