Tehnica Rewind

Tehnica Rewind

©

Autor:

Tehnica Rewind

Tehnica Rewind ajută creierul să proceseze anumite amintiri traumatice într-un mod sigur È™i organizat. Studiile disponibile arată că tehnica Rewind poate fi folosită pentru a trata afecÈ›iuni precum PTSD (tulburarea de stres posttraumatic). (1,2,3,4)

Ce este tehnica Rewind

Tehnica Rewind este o formă de disociere vizual-kinestezică, o formă de a revizita È™i revizui evenimente neplăcute din trecut într-un mod controlat È™i sigur. Pacientul este expus la evenimente È™i amintiri cu limitarea legăturii emoÈ›ionale È™i impactului asupra minÈ›ii.

Scopul este ca în timpul unei sesiuni sau mai multor sesiuni, terapeutul să ajute pacientul să revadă o experiență traumatică, fără a-i resimÈ›i impactul.

Scurt istoric

Tehnica Rewind a fost dezvoltată de doctorul David Muss la începutul anilor ’90. De atunci, a fost tot mai folosită ca adjuvant în tratamentul tulburării de stres posttraumatic. Tehnica Rewind diferă de alte forme de tratament prin faptul că terapeutul nu cunoaÈ™te detalii despre evenimentul traumatic.

Este folosită È™i de specialiÈ™ti care activează în zona de dezvoltare personală, unde este cunoscută drept tehnica de disociere vizual-kinestezică. (5)

Beneficii ale tehnicii Rewind

Un beneficiu major al tehnicii Rewind este faptul că reprezintă o formă de terapie care nu implică divulgarea de informații. Terapeutul nu solicită detalii legate de evenimentul traumatic. Se oferă doar informațiile esențiale, motiv pentru care există un risc mai mic de retraumatizare.

Mai mult, supraviețuitorii unor evenimente precum abuzul sexual sau violul văd un avantaj faptul că nu trebuie să dezvăluie detalii intime.

De asemenea, o astfel de terapie limitează apariÈ›ia de reamintiri involuntare precum coÈ™maruri, anxietate, iritabilitate, probleme de concentrare, gânduri intruzive, evitarea sau retrăirea involuntară în imaginaÈ›ie. (6)

Limitări ale tehnicii Rewind

SusÈ›inătorii tehnicii Rewind afirmă siguranÈ›a È™i eficienÈ›a sa în a reduce simptomele asociate PTSD cu până la 70% în doar o sesiune de terapie. Principala problemă este că nu există studii independente care să demonstreze efectele tehnicii Rewind. TotuÈ™i, alte tehnici de expunere la experienÈ›e traumatizante din trecut s-au dovedit a fi benefice, deci se crede că È™i tehnica Rewind poate fi utilă. (7)

De asemenea, în ciuda afirmaÈ›iilor persoanelor care o promovează, există un risc de re-traumatizare. Deoarece tehnica Rewind implică vizitarea unor experienÈ›e traumatizante din trecut, există riscul de retraumatizare mai ales dacă persoana care o implementează nu are experiență. (8)

Mai mult, tehnica Rewind poate fi nepotrivită pentru anumite persoane. De exemplu, persoanele cu traume complexe, afecÈ›iuni mintale grave sau probleme de disociere ar trebui să evite tehnica Rewind. În aceste cazuri este important să discuÈ›i cu un terapeut calificat înainte de a solicita tehnica Rewind. (9,10)

Tipuri de traume care pot fi tratate prin tehnica Rewind

Tehnica Rewind poate fi folosită pentru a trata o gamă variată de traume:

  • Un singur eveniment traumatizant – precum implicarea într-un accident auto, furt, moartea unui apropiat. Poate fi nevoie de două sau mai multe sesiuni
  • Traume complete sau evenimente multiple – PTSD după participarea în război, abuz sexual, violență domestică pe termen lung, orice altă traumă de durată mare (11)


Care sunt principiile tehnicii Rewind

Tehnica Rewind implică mai multe principii organizate în câÈ›iva paÈ™i. Iată care sunt:

  • Relaxează-te – terapeutul te introduce într-o stare de relaxare profundă
  • Imaginează-È›i un loc sigur în care te simÈ›i confortabil
  • Terapeutul te va ruga să îÈ›i imaginezi că te uiÈ›i la un film al evenimentului traumatizant, însă filmul rulează invers la o viteză mai mare
  • Terapeutul te va ruga să te detaÈ™ezi de film, pentru a putea privi din exterior fără a simÈ›i că retrăieÈ™ti
  • Terapeutul te va ghida prin film până când te vei simÈ›i în siguranță
  • Terapeutul te va aduce înapoi în prezent.


PaÈ™ii sunt repetaÈ›i până când persoana se simte în siguranță. Uneori este suficientă o È™edință iar alteori sunt necesare mai multe.

Cine poate învăța tehnica Rewind

Iată câteva dintre persoanele care pot avea de câÈ™tigat dacă învață tehnica Rewind:

  • Victime ale unei traume
  • Martori la un incident traumatic pentru o altă persoană (de exemplu, martor la un abuz sexual al unei alte persoane)
  • Persoane care intervin în situaÈ›ii de urgență – angajaÈ›i ai poliÈ›iei, ambulanÈ›ei departamentului de pompieri
  • Instigatorilor – cei care provoacă, din greÈ™eală sau intenÈ›ionat sau este implicat (cu sau fără voia sa) în perpetuarea unui eveniment traumatic. Aici pot intra persoanele obligate să agreseze pe altcineva. (12)


Tehnica Rewind poate fi folosită în tratamentul unor afecÈ›iuni traumatice precum PTSD (tulburarea de stres posttraumatic). Studiile existente, care arată rezultate surprinzător de bune sunt, în general, asociate unor promotori ai tehnicii Rewind deci există un conflict de interese. TotuÈ™i, având în vedere că se bazează pe terapii asemănătoare pentru a trata PTSD poate fi o opÈ›iune viabilă. Este important de menÈ›ionat că terapia Rewind ar trebui să se realizeze sub stricta supraveghere a unui terapeut cu experiență; în caz contrar există un risc mare de retraumatizare.


Data actualizare: 13-12-2023 | creare: 13-12-2023 | Vizite: 244
Bibliografie
1. Muss' Rewind treatment for trauma: description and multi-site pilot study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30346217/
2. Rewind Technique for Trauma in Frontline Staff: Experiences of a Nurse, a Paramedic and a Firefighter. A Qualitative Study, link: https://www.researchgate.net/publication/371350819_Rewind_Technique_for_Trauma_in_Frontline_Staff_Experiences_of_a_Nurse_a_Paramedic_and_a_Firefighter_A_Qualitative_Study
3. The reconsolidation using rewind study (RETURN): trial protocol, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8330760/
4. The rewind technique in the treatment of post-traumatic stress disorder: Methods and applications, link: https://psycnet.apa.org/record/2003-04267-015
5. The fast cure for phobia and trauma: evidence that it works, link: https://www.hgi.org.uk/resources/delve-our-extensive-library/anxiety-ptsd-and-trauma/fast-cure-phobia-and-trauma-evidence
6. REWIND TRAUMA THERAPY (REWIND TECHNIQUE) EXPLAINED, link: https://www.anjclearview.co.uk/trauma-therapy
7. Exposure therapy for PTSD: A meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34954460/
8. Trauma and Retraumatization, link: https://www.ojp.gov/ncjrs/virtual-library/abstracts/trauma-and-retraumatization
9. Trauma-Related Dissociation and the Dissociative Disorders, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9162402/
10. Which Trauma Treatment Suits me? Identification of Patients' Treatment Preferences for Posttraumatic Stress Disorder (PTSD) , link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.694038/full
11. Unravelling the contribution of complex trauma to psychopathology and cognitive deficits: a cohort study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7611677/
12. Rewind Therapy, link: https://www.your-time.online/rewind-therapy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum