Neurofeedback-ul - opțiune de tratament pentru autism
Autor: Advertorial oferit de Institutulbrainmap.ro
Cunoscut și sub denumirea de Tulburare de spectru autist (TSA), autismul este o tulburare de neurodezvoltare care afectează comunicarea, interacțiunile sociale, respectiv comportamentul. Simptomele și severitatea acestora variază de la o persoană la alta, însă este vorba despre o condiție de viață pentru care este nevoie de strategii de intervenție și tratament, iar din acest articol vei afla despre una dintre acestea: neurofeedbackul.
Ce este autismul și care sunt semnele comune ale acestuia?
Tulburare complexă, autismul prezintă simptome care pot varia în mod semnificativ de la o persoană la alta. Pentru că varietatea este mare, autismul devine, astfel, un „spectru”.
Cei care suferă de autism se confruntă, de regulă, cu dificultăți de comunicare, manifestă comportamente repetitive, au interese restrânse fiind extrem de concentrați pe un singur obiect sau activitate și pot avea dificultăți în a-și face prieteni sau în a înțelege sau răspunde la emoțiile altora.
Totodată, există copii autiști extrem de sensibili la zgomote puternice, la lumini strălucitoare sau la anumite texturi, acestea declanșând reacții puternice.
Diagnosticat în copilărie, la vârsta de 2-3 ani, autismul nu are remedii, însă intervențiile timpurii și terapiile specializate pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane. Una dintre aceste terapii, care a câștigat tot mai multă atenție, este neurofeedback-ul.
Ce este neurofeedback-ul?
Este vorba despre o tehnică de antrenament cerebral care își propune modificarea activității creierului printr-un proces de autoreglare. Practic, acesta implică măsurarea activității electrice a creierului prin electroencefalografie (EEG) și oferă un feedback imediat sub formă de sunete sau imagini vizuale, în funcție de activitatea cerebrală detectată. Pentru că este o tehnică non-invazivă și nedureroasă, este potrivită și pentru copii.
Cum poate ajuta neurofeedback-ul copiii cu autism?
Studiile preliminare și experiențele clinice ar sugera că neurofeedback-ul poate îmbunătăți atenția și concentrarea copiilor care suferă de autism, poate reduce anxietatea și comportamentele repetitive și poate ajuta la îmbunătățirea comunicării și a interacțiunilor sociale.
Mulți copii cu autism întâmpină dificultăți în menținerea atenției, însă neurofeedback-ul poate ajuta la antrenarea creierului pentru a-și menține concentrarea pe o anumită sarcină pentru perioade mai lungi.
Pentru că reglează activitatea cerebrală, neurofeedback-ul poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate, iar comportamentele repetitive și compulsive vor scădea. Chiar dacă impactul acestuia asupra abilităților sociale este încă studiat, există copii care au raportat îmbunătățiri în capacitatea de a înțelege și de a răspunde comunicării sociale.
Aspecte importante de luat în considerare
Chiar dacă este promițător, trebuie menționat că neurofeedback-ul nu este un remediu garantat pentru autism și nu funcționează în același mod pentru toți copiii. Fiecare copil este unic, iar eficacitatea acestuia poate varia. Important rămâne ca părinții să colaboreze cu specialiști în neurofeedback și să evalueze rezultatele pe parcursul tratamentului.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Casatorit, 2 copii. Sotia ma respinge.
- Povești terapeutice/inspiraționale/motivaționale
- Sotul meu prefera sa se masturbeze decat sa facem sex
- Sotia indragostita de amant. Ce pot face?
- Ma ajuta si pe mine cineva? sper sa aveti rabdare sa cititi
- Masturbarea creeaza dependenta?
- Este posibila o relatie cu incompatibilitate sexuala?
- Dragostea ca pedeapsa
- Cred ca m-am indragostit, dar ea nu ma vrea...
- Se spune ca dragostea e oarba...