Quinoa și beneficiile sale pentru sănătate: un nou studiu raportează capacitatea sa de a normaliza nivelul de zahăr din sânge

©

Autor:

Quinoa și beneficiile sale pentru sănătate: un nou studiu raportează capacitatea sa de a normaliza nivelul de zahăr din sânge
Consumul de quinoa în mod regulat poate stabiliza nivelul de zahăr din sânge, în special în rândul persoanelor vârstnice cu toleranță redusă la glucoză, reducând riscul acestora de a dezvolta diabet, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients. Quinoa, împreună cu chia și hrișca, face parte din categoria pseudocerealelor, alimente cu un conținut ridicat de proteine, al căror consum oferă numeroase beneficii pentru sănătatea generală a organismului.
Studiul actual a explorat efectele asupra controlului hiperglicemiei (un nivel al glicemiei peste limitele normale) și asupra altor factori de risc metabolici al unei diete cu conținut ridicat de quinoa. Pentru studiu, cercetătorii au utilizat date colectate de la senzorii de glucoză de la nouă persoane, majoritatea de sex feminin, cu probleme de greutate și hipertensiune, dar fără antecedente de diabet. Participanții la studiu au avut niveluri inițiale ale glucozei pe nemâncate de minimum 100 și maximum 125 mg/dL.

După o perioadă inițială de patru săptămâni, timp în care participanții la studiu au urmat dieta lor obișnuită, în general bogată în cereale și leguminoase, toți au fost trecuți la o dietă pe bază de quinoa, urmată, de asemenea, pentru o perioadă de patru săptămâni. La finalul perioadei de studiu, cercetătorii au realizat comparații între nivelurile de glucoză din timpul dietei obișnuite și cele din timpul și de la finalul dietei pe baze de quinoa, remarcând o scădere a glucozei serice atât înainte, cât și după inițierea dietei pe bază de quinoa.

În ceea ce privește aportul nutrițional al dietelor, cercetătorii au observat o reducere a cantității de carbohidrați și o creștere a cantității de lipide și grăsimi saturate în perioada în care participanții au urmat dieta cu quinoa. Profilul nutrițional unic al quinoei, în comparație cu cerealele tipice, explică diferența de aport nutrițional în timpul dietei cu quinoa. Deoarece consumul unei cantități mai mari de carbohidrați se asociază cu acumularea de grăsimi, înlocuirea cerealelor dintr-o dietă standard cu quinoa se asociază cu reducerea riscului acumulării de grăsime și implicit de a dezvolta diabet de tip 2.

sursa: News Medical
foto: Iryna Melnyk / Shutterstock.com

Data actualizare: 26-09-2022 | creare: 26-09-2022 | Vizite: 292
Bibliografie
Quinoa-based diet stabilizes blood sugar in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20220922/Quinoa-based-diet-stabilizes-blood-sugar-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă metodă de preparare a semințelor de chia, cu numeroase beneficii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum