MIT: Dacă ieși afară cu părul ud răcești

©

Autor:

MIT: Dacă ieși afară cu părul ud răcești

FALS


Se întâmplă deseori să evităm să ieșim afară cu părul ud, de teama unei răceli, o idee destul de bine înrădăcinată în mintea noastră, cel mai probabil ca urmare a sfaturilor primite de la părinți sau bunici. 

În realitate, între expunerea părului ud la temperatura de afară (eventual mai scăzută decât cea din interior) și instalarea unei răceli nu există o relație de cauzalitate. De fapt șansele cele mai mari de a răci le avem dacă am intrat în contact cu virușii responsabili de boala respectivă (în special rinovirușii).

Una dintre posibilele „rădăcini” ale acestui mit provine încă din perioada Primului Război Mondial,  când soldații, după timp îndelungat petrecut în tranșeele ude, cu haine umede, se întorceau de pe front cu diverse afecțiuni, printre care și gripa. Oamenii au asociat ideea de „haine ude” cu boala (inclusiv răceli și gripe) și au extrapolat această legătură și în ceea ce privește părul ud.

Există însă posibilitatea ca, dacă virusul a intrat deja în organism, ieșirea afară cu părul ud să favorizeze și să grăbească apariția simptomelor de răceală sau gripă. Această înșiruire a evenimentelor ne dă falsa impresie că răceala a fost produsă de părul ce nu a fost uscat în prealabil. O temperatură scăzută va fi resimțită mai puternic dacă avem părul ud, iar frigul duce la constricția vaselor de sânge de la nivelul nasului, făcându-l mult mai vulnerabil la acțiunea virusului.

Totodată, unele persoane pot fi purtătoare ale virusurilor, fără ca simptomele de gripă sau răceală să se facă cunoscute. Însă după expunerea la o temperatură scăzută, e mult mai probabil ca acestea să se manifeste. Un studiu realizat în cadrul Universității Cardiff (UK) a arătat că participanții care petrecuseră 20 de minute cu picioarele în apă rece aveau șanse de două ori mai mari să dezvolte o răceală decât grupul de control.

În concluzie, a te expune la o temperatură scăzută, având părul ud, nu reprezintă o cauză directă pentru a răci sau a dezvolta o gripă ori o viroză, însă manifestarea bolii poate fi grăbită, dacă virusul a fost anterior contactat. Metode mult mai eficiente de a ne proteja de o răceală sau gripă ar fi să evităm locurile aglomerate, unde multe persoane pot tuși sau strănuta, mai ales în sezonul virozelor și să ne spălăm frecvent pe mâini.

Data actualizare: 02-01-2019 | creare: 09-04-2015 | Vizite: 15474
Bibliografie
(1) Preventing colds and flu, link: https://www.nhs.uk/Livewell/coldsandflu/Pages/Preventionandcure.aspx
(2) 10 Common Flu Myths, link: https://www.homehealthquality.org/getfile/681df5d7-800d-4f0d-a3a4-dc97d75d3e88/10CommonFluMyths.aspx?chset=1b792cd2-375d-49cf-9e70-1ecf3b067b33
(3) Does wet hair in cold weather cause sinus headache and posterior eye pain? A possible mechanism through selective brain cooling system, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22975448
(4) Burning Question: Wet Hair and Colds, link: https://www.wsj.com/articles/SB10000872396390444897304578044523795203926
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Usturoiul previne și vindecă răceala
  • Răceală sau gripă?
  • Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
  •