Raceala

©

Autor: Redacția ROmedic

Raceala
Raceala reprezinta infectia tractului respirator superior si se manifesta prin rinoree (secretii nazale), usturime in gat, tuse, stranut si congestie nazala. Simptomele de raceala apar treptat si persista in mod obisnuit timp de 4 sau 5 zile sau cel mult doua saptamani. Peste 200 de virusuri pot provoca raceala, de aceea simptomele sunt foarte variate.

Majoritatea adultilor racesc de doua pana la patru ori pe an. In schimb, copii si in special prescolarii pot suferi de raceala de opt sau chiar zece ori pe an.

Raceala afecteaza cu precadere copiii deoarece sistemul lor imunitar este inca in dezvoltare, iar ei intra in contact mai des cu virusurile responsabile.

Inaintea varstei de doi ani, unii copii pot contracta raceala de zece ori pe an. Copiii de varsta scolara se imbolnavesc de 6 ori pe an. Apoi frecventa racelii scade odata cu cresterea in varsta: adultii contracta raceala de doua sau trei ori pe an, in timp ce varstnicii o singura data. In timp, organismul dobandeste imunitate impotriva mai multor virusi care cauzeaza raceala.

Raceala este mai frecventa in sezonul rece, de la venirea toamnei si pana primavara. In aceasta perioada, persoanele petrec mai mult timp in interiorul casei, fapt ce contribuie la contaminare. In plus, in timpul iernii, aerul este mai uscat in locuinte, ceea ce usuca mucoasa nazala, devenind astfel mai putin eficienta in lupta impotriva virusurilor si favorizand aparitia racelii. Frigul poate contribui la raceala prin slabirea protectiei oferite de sistemul imunitar.

Semne si simptome

Simptomele de raceala apar de obicei intre 1 – 3 zile dupa expunerea la un virus.
Semnele si simptomele pot include:

  • secretii nazale, in special apoase (rinoree)
  • congestie nazala
  • dureri in gat
  • tuse
  • stranut
  • dureri usoare de cap
  • febra (cresterea temperaturii cu un grad peste temperatura normala)
  • o usoara stare de oboseala
  • lacrimare excesiva

Raceala sau gripa?

In cazul unei gripe, intreg corpul este afectat: dureri musculare, febra, cefalee (dureri de cap).
In schimb, raceala se manifesta prin:

  • secretii nazale abundente
  • febra si durerile de cap sunt mai rare si mai putin intense
  • durerile, oboseala si starea de slabiciune sunt mai putin importante

Cauze si factori de risc

Desi peste 200 virusuri pot cauza o raceala, rinovirusurile constituie cei mai frecventi agenti etiologici si sunt foarte contagiosi.
Atunci cand copilul contracta o raceala, inseamna ca virusul racelii s-a fixat pe mucoasele nazale, bucale sau oculara. Spre deosebire de piele, mucoasele nu reprezinta o bariera impotriva microbilor, ci constituie mai degraba un mediu propice pentru acestia.
Virusurile pot ajunge in mucoase in urma inhalarii de particule contaminate (de exemplu, daca o persoana cu raceala tuseste, stranuta sau vorbeste). Raceala se poate transmite si prin contactul cu mainile unei persoane infectate sau cu un obiect contaminat (pahare, prosoape, ustensile, jucarii, etc.), daca persoana duce mainile la gura, nas sau ochi.

Factorii de risc pentru raceala

Copiii sunt in mod deosebit susceptibili la raceala, deoarece nu au devenit imuni la majoritatea virusurilor care le provoaca. Dar sistemul imunitar imatur nu este singurul motiv pentru care copiii sunt vulnerabili. In plus, ei petrec mult timp impreuna cu alti copii si nu au intotdeauna grija sa isi spele mainile sau sa duca mana la gura cand tusesc sau stranuta.
Pe masura ce cresc, copiii dobandesc imunitate impotriva virusurilor care cauzeaza raceala.
Atat copiii cat si adultii sunt mai susceptibili la raceala in timpul iernii, cand oamenii petrec mult timp in casa sau in spatii inchise, in care germenii se raspandesc cu usurinta. In zonele in care nu exista iarna, incidenta racelii este mai mare in anotimpul ploios.

Complicatii

O raceala care dureaza doua saptamani poate cauza afectiuni importante. La copii, cea mai frecventa complicatie este otita medie. O raceala persistenta poate degenera in sinuzita, faringita, bronsita sau pneumonie. Ea poate de asemenea reactiva virusul herpes simplex, care cauzeaza herpes labial sau herpes genital, slabind organismul.

Tratament

Tratamentul pentru raceala vizeaza ameliorarea simptomelor si nu vindecarea bolii. Intrucat raceala se transmite printr-un virus si nu printr-o bacterie, antibioticele nu au niciun efect. In plus, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea racelii, deoarece, spre deosebire de gripa (cauzata doar de cateva tipuri de virus), peste 200 virusuri pot cauza raceala.


Tratamentele de mai jos permit combaterea racelii prin intarirea sistemului imunitar:

  • Acetaminofen – acest medicament trateaza durerile de cap si febra usoara. Trebuie respectata posologia, deoarece medicamentul poate afecta ficatul atunci cand este luat in doze mai mari decat cele recomandate. La copii, doza de acetaminofen variaza in functie de greutatea lor. Atentie! Aspirina (acid acetilsalicilic) este contra-indicata la copii deoarece poate cauza o boala grava, numita sindromul Reye.
  • Decongestionantele – decongestionantele nazale nu sunt indicate pentru copii, din cauza slabei lor eficacitati si a efectelor secundare nedorite.
  • Siropul de tuse - Tusea in sine nu este daunatoare, ci dimpotriva. Tusea cu expectoratii permite expulzarea secretiilor. Siropul de tuse poate fi utilizat in cazurile de tuse uscata, fara expectoratii ce persista si pot irita gatul.

Ingrijirea la domiciliu

Masurile de mai jos sunt recomandate de catre medici. Se recomanda punerea lor in aplicare inca de la primele semne de raceala:
  • odihna este necesara pentru intarirea sistemului imunitar
  • tinerea copilului intr-un spatiu cald
  • consumul a cel putin doi litri de lichide pe zi (bauturi calde, ceaiuri si supe)
  • pentru eliberarea orificiilor nazale, se pot pune cateva picaturi de solutie saline in fiecare nara. Pentru a facilita aplicarea acesteia, copilul trebuie sa fie culcat pe spate, cu capul inclinat in fata. Evitati atingerea pipetei de narile copilului. Secretiile nazale pot fi aspirate la copiii mici cu ajutorul unei pompite speciale.
  • evitarea supraincalzirii camerei in care doarme copilul. Acest lucru poate usca in mod excesiv aerul, ingreunand respiratia.

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 18-01-2007 | Vizite: 70189
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Usturoiul previne și vindecă răceala
  • MIT: Dacă ieși afară cu părul ud răcești
  • Răceală sau gripă?
  •