MIT: Vitamina C previne răceala

©

Autor:

MIT: Vitamina C previne răceala

PARȚIAL ADEVĂRAT


Suplimentele de vitamina C sunt considerate a fi benefice în prevenția răcelii, de aceea la trecerea de la un anotimp cald la unul rece și invers vitamina C este pe lista suplimentelor recomandate. Unele persoane încearcă să minimizeze pe cât posibil riscul de a răci sau a face gripă, luând doze mai mari de acid ascorbic. Studiile au arătat însă că vitamina C nu are capacitatea de a preveni răceala pe care o credem.

Vitamina C a fost izolată pentru prima dată în anii 1930 și a devenit foarte cunoscută în anii 1970, atunci când laureatul premiului Nobel Linus Pauling a realizat câteva teste clinice în urma cărora a tras concluzia că vitamina C are efecte preventive și terapeutice împotriva răcelii.

O meta-analiză realizată de Institutul Cochrane, publicată în 2013, a arătat că administrarea de vitamina C nu a avut niciun efect asupra incidenței răcelii. 29 de studii clinice controlate au fost analizate, realizate pe 11 306 de persoane și în care consumul de vitamina C a fost comparat cu tratamentul placebo. În schimb, în cazul a 598 de participanți la alte 5 studii care realizaseră activități fizice foarte solicitante, consumul de vitamina C s-a soldat cu reducerea la jumătate a cazurilor de răceală.

Concluzia cercetătorilor a fost că în populația normală un consum de vitamina C nu are niciun efect asupra instalării răcelii. În cazul celor care fac un efort fizic foarte intens (maraton, escaladări montane etc.) vitamina C se poate dovedi de un real folos în prevenția răcelii.

Nu trebuie omis nici faptul că administrarea vitaminei C pe termen lung și în cantități ridicate poate avea efecte negative, precum durerile de stomac, diareea sau flatulența.

Data actualizare: 10-03-2019 | creare: 01-10-2014 | Vizite: 5966
Bibliografie
Vitamin C for preventing and treating the common cold, link:
https://summaries.cochrane.org/CD000980/ARI_vitamin-c-for-preventing-and-treating-the-common-cold
Myths and Realities: Does Vitamin C Work for the Common Cold?, link: https://www.clinicalcorrelations.org/?p=3670
Will taking vitamin C help you avoid getting a cold?, link: https://www.uamshealth.com/?id=880&sid=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Dacă ieși afară cu părul ud răcești
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură
  • Consumul cronic de alcool inhibă absorbția unor vitamine esențiale
  •