Riscul de atac cerebral la copii ar putea crește în timpul unei răceli
Autor: Redacția ROmedic

Analiza s-a realizat pe 408 copii, ai căror istoric medical a fost verificat, fiind relevante pentru studiu cazurile de atac cerebral și răcelile, respectiv infecțiile. Din totalul de participanți, 102 avuseseră în trecut un atac cerebral ischemic, iar 80% din toate cazurile de infecții fuseseră la nivel respirator.
Rezultatele au indicat o corelație pozitivă între riscul de atac cerebral și instalarea răcelii sau a altor infecții ușoare, probabilitatea atacului fiind mult mai ridicată în primele trei zile ale răcelii/infecției. 9,8% dintre copiii care avuseseră un atac cerebral se prezentaseră la medic cu simptome de infecție cu aproximativ trei zile înainte de atac. Doar 0,7% din grupul de control (copiii care nu s-au confruntat cu un atac cerebral) au fost răciți sau au avut infecții ușoare în perioada de timp evaluată de cercetători.
Aceste rezultate sunt similare cu ale studiilor realizate pe adulți, însă e nevoie de cercetări suplimentare pentru a se vedea dacă rolul infecțiilor este mai mare în cazul copiilor comparativ cu adulții.
Concluzia autorilor a fost că există un risc mai ridicat de atac cerebral la copii pe durata unei infecții, însă acesta e de scurtă durată. Nu a fost identificată o corelație între numărul de răceli/infecții și riscul de a avea un atac cerebral.
În ciuda acestor rezultate, cazurile de atac cerebral la copii sunt destul de rare, de aceea cercetătorii sfătuiesc părinții să nu se alarmeze dacă micuții lor au o simplă răceală.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Urechi înfundate-raceala
- Imi trag nasul foarte des, mi se infunda timpanele.. desi nu sunt racit
- Temperatura bazala scade.. mai exista risc de sarcina?
- Urechi sensibile la cel mai mic zgomot
- Sinuzita cronica acuta, nu poate respira, incepe sa se sufoce...
- Dureri cand respir
- Raceli repetate
- Tuse cu expectoratie cu urme de sange
- Atac cerebral sau lesin?
- Dieta in raceli si gripe