MIT: Usturoiul previne și vindecă răceala

©

Autor:

MIT: Usturoiul previne și vindecă răceala

PARȚIAL ADEVĂRAT


Usturoiul este folosit în lumea întreagă nu doar pentru aroma pe care o dă mâncării, ci și pentru proprietățile sale antimicrobiene și antivirale. Allium sativum conține vitaminele C și B6, mangan, seleniu și antioxidanți. Printre beneficiile sale se presupune că s-ar număra și prevenirea și vindecarea răcelii. Deși această metodă tradițională de tratament are origini foarte vechi, prea puțin a fost studiată științific.

O echipă de cercetători de la Institutul Cochrane a realizat în 2012 o meta-analiză a studiilor care au evaluat efectele usturoiului asupra răcelii. Din 6 studii identificate, doar unul a respectat condițiile metodologice care fac un astfel de test clinic relevant și credibil. 146 de persoane au participat la acea cercetare, fiind împărțiți aleatoriu în două grupuri: unul a primit suplimente de usturoi, iar celălalt suplimente placebo, pe o durată de 12 săptămâni. S-a observat ulterior că în cazul celor cărora li s-a administrat usturoi incidența cazurilor de răceală a fost semnificativ mai mică decât a celor cu tratament placebo (24 versus 65 de persoane răcite). În plus, numărul de zile de boală a fost mai mic la cei care au consumat suplimentele de usturoi.

E nevoie de confirmarea acestor rezultate pentru a se putea trage o concluzie definitivă în privința eficienței usturoiului în prevenirea și tratarea răcelii. Un singur studiu, chiar dacă a respectat criteriile de calitate metodologică, este insuficient pentru a putea spune cu siguranță că usturoiul are efectele terapeutice presupuse.

Consumat proaspăt sau sub formă de suplimente, usturoiul poate avea efecte secundare care nu trebuie subestimate – mirosul neplăcut al respirației, arsurile la stomac, reacții alergice.

Data actualizare: 03-10-2014 | creare: 03-10-2014 | Vizite: 6243
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Dacă ieși afară cu părul ud răcești
  • Răceală sau gripă?
  • Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum