Răspunsurile imune împotriva infecțiilor și bolilor sunt diferite între bărbați și femei

©

Autor:

Răspunsurile imune împotriva infecțiilor și bolilor sunt diferite între bărbați și femei
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Alberta arată că, atunci când vine vorba de suscebilitatea la infecții și alte afecțiuni de sănătate, sexul contează. „Sexul influențează sistemul imunitar, rezultatele în ceea ce privește riscul de contractare a unei infecții sau de dezvoltare a unei afecțiuni fiind diferite în funcție de sex”, a spus autorul studiului, Shokrollah Elahi.
Cercetarea, publicată în revista Frontiers in Immunology, a analizat modul în care anemia, o afecțiune caracterizată printr-un număr redus de globule roșii mature, se poate datora unui deficit de fier sau a pierderii de sânge și poate genera răspunsuri imunologice diferite la bărbați și femei. „Am arătat în acest studiu că femeile, în general, au mai multe globule roșii imature în circulația sanguină decât bărbații. Un motiv principal pentru prezența globulelor roșii imature în circulația sângelui este anemia. Globulele roșii imature suprimă sistemul imunitar, făcând femeile mai susceptibile la infecții”, a spus Elahi.

Grupul de cercetători a mai descoperit că femeile au mai multe globule roșii imature în circulația sângelui după ciclul menstrual. Descoperirea sugerează că sistemele imune ale femeilor ar putea fi mai puțin active după menstruație și șansele lor de a obține o infecție cresc. Studiul evidențiază, de asemenea, importanța anemiei ca o condiție medicală care poate afecta sistemul imunitar și poate determina femeile să fie mai susceptibile la infecții decât bărbații.

„În trecut, am tratat la fel bărbații și femeile, dar în ultimii ani s-a acordat o atenție substanțială rolului sexului în răspunsurile imune, deoarece bărbații și femeile răspund diferit la aceeași boală sau tratament.” Cercetătorii speră că studiile viitoare vor identifica factorii asociați cu diferențele de sex în răspunsurile imune. „Bărbații și femeile au sisteme imune diferite. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare aceste diferențe între femei și bărbați încă de la începutul oricărei cercetări sau înaintea demarării unor studii clinice”.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-10-2021 | creare: 15-10-2021 | Vizite: 320
Bibliografie
Sex matters when it comes to immune responses against infection and disease, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211012150042.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Imunostimulente de origine naturală
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum