Respirația modelează creierul: ritmul respirației influențează ritmul creierului

©

Autor:

Respirația modelează creierul: ritmul respirației influențează ritmul creierului
O meta-analiză realizată de cercetătorii de la Universitatea Aarhus indică faptul că ritmurile creierului oamenilor sunt strâns legate de ritmul respirației acestora. Bazată pe studii care au utilizat imagistica pentru a înțelege cum modelează respirația creierul uman, meta-analiza propune un mod model de calcul care explică modul în care respirația influențează așteptările creierului.
Efectul calmant al respirației, observat în contexte stresante, reprezintă unul dintre conceptele întâlnite de majoritatea oamenilor, care a stârnit controverse în lumea științei. Studiul actual, condus de profesorul Micah Allen de la Universitatea Aarhus, a sugerat că respirația este mai mult decât ceva ce omul face pentru a rămâne în viață, fiind importantă în modelarea activității creierului. „Studiul nostru sugerează faptul că respirația și creierul sunt strâns legate, într-un mod care depășește cu mult supraviețuirea. Putem observa faptul că respirație influențează emoțiile, atenția și modul în care oamenii procesează lumea exterioară”, declară Micah Allen.

Cercetătorii au descoperit că în diferite sarcini, ritmurile creierului sunt strâns legate de ritmul respirației. Modelul cercetătorilor sugerează că există un mecanism în creier care leagă ritmul respirației la diferite evenimente. „Suntem mai sensibili la lumea exterioară atunci când inspirăm, în timp ce creierul este mai activ în timpul expirației. Acest lucru se aliniază, de asemenea, cu modul în care practicanții anumitor sporturi folosesc respirația în sportul practicat. Un exemplu concludent este cel al trăgătorilor profesioniști, antrenați să apese pe trăgaci la sfârșitul expirației”, concluzionează același autor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-11-2022 | creare: 16-11-2022 | Vizite: 262
Bibliografie
New research helps understand how breathing shapes our brain, https://www.news-medical.net/news/20221108/New-research-helps-understand-how-breathing-shapes-our-brain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce să faci când simți că nu ai suficient aer (probleme de respirație)
  • Dificultăţi la respirat? Cum îţi dai seama dacă respiri bine sau nu
  • Mă ajută exercițiile fizice să respir mai bine?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum