Dificultăţi la respirat? Cum îţi dai seama dacă respiri bine sau nu
Respiratul este o activitate naturală, un reflex inconștient în majoritatea zilei. Oricât de ușor ar părea, posibil ați simțit una sau mai multe din simptomele cauzate de o tehnică incorectă de respirat sau de o afecțiune a sistemului respirator.
Dacă aveți probleme legate de felul în care dormiți, suferiți de anxietate și de letargie, este probabil timpul să reevaluați felul în care respirați.
Anatomia respiratului
Mușchii ce coordonează procesul de respirat sunt:
- diafragma, un mușchi semicircular ce separă cavitatea abdominală de cea toracică
- mușchii abdominali
- mușchii intercostali
- mușchii gâtului
Atunci când inhalăm, diafragma și mușchii intercostali se contractă, alocând loc plămânului pentru a se expanda. Prin contracție, diafragma se va întinde spre cavitatea abdominală, iar mușchii intercostali vor înălța coastele. Când expirăm, diafragma și mușchii intercostali se relaxează, împingând aerul înafara plămânilor. (1)
Ce este dificultatea în a respira
Dificultatea în a respira este atunci când simțim că nu primim destul aer, provocând hiperventilația în cazuri extreme. Aportul insuficient de aer este o problemă comună, dar cu ramificații grave. Această problemă poate apărea din cauza modului în care respirăm sau din afecțiuni medicale.
Care este tehnica corectă de respirat
Respiratul exclusiv pe nas
Respiratul pe nas va ajuta plămânii să lucreze mai eficient, cavitatea nazală fiind destinată pentru a regula aportul de aer. Alte beneficii includ filtrarea de alergeni și toxine din aer, încălzirea aerului prea rece și umidificarea aerului prea uscat. Aceasta este metoda optimă, însă mulți pacienți prezintă deformări la nivelul tractului nazal ce pot elimina această opțiune.
Respiratul pe gură poate avea efecte deformative în cazul copiilor, precum o formă mai puțin convexă a feței, poziția dinților incisivi schimbată și inabilitatea buzelor de a sta unite când mușchii faciali sunt relaxați. (3)
Folosirea diafragmei
Exercițiile de respirat diafragmatic pot avea un efect pozitiv imediat. Acesta implică conștientizarea contracției diafragmei pentru a respira exclusiv folosind acest mușchi. Poate suna complicat, dar dacă urmați acești pași, procesul va deveni evident:
- 1. Așezați-va confortabil pe un scaun.
- 2. Puneți o mână pe piept și una în zona abdomenului pentru a simți contracția diafragmei.
- 3. Trageți aer ușor pe nas până se va apăsa stomacul de mână.
- 4. Țineți cealaltă mână ferm pe piept.
- 5. Implică mușchii abdominali și expiră ușor.
- 6. Continuă să respiri folosind abdomenul, fără a angaja pieptul în mișcare.
Puteți continua această metoda de a respiră fără să mai țineți mâna pe piept odată ce mișcarea devine confortabilă.
Menține un stil de viață sănătos
Un stil de viață sănătos este benefic în a susține capacitatea maximă de respirat a plămânilor. Fumătorii și persoanele cu obezitate au dificultăți de respirare, plămânii neprimind aportul necesar de aer cu oxigen. Exercițiile cardiovasculare pot crește aportul de oxigen din fiecare respirație. (1) (2)
Care sunt cauzele patologice ale dificultății la respirat
Unele afecțiuni pot duce la dificultăți la respirat, chiar dacă pacientul respectă toate regulile de mai sus. Cele mai comune afecțiuni sunt:
- Astmul bronșic, ce este o afecțiune inflamatoare cronică a tractului respirator, caracterizată printr-o obstrucție a fluxului de aer. Pacienții afectați creează un sunet de șuierat când respiră.
- Deviația de sept, caracterizat prin dificultatea de a respira prin nara afectată. Se produce când peretele situat între pasajele nazale se deplasează.
- Boala pulmonară obstructivă cronică, ce descrie îngustarea progresivă a bronhiilor. Acest lucru duce la scăderea drastică a capacitătii respiratorii și poate afecta alveole pulmonare sănătoase.
- Anxietate sau atacuri de panică.
- Infecții ale tractului respirator, precum bronșita, pneumonia sau chiar răceala comună.
- Reacții alergice. (4)
În cazul unor afecțiuni cronice, este recomandat să vorbiți cu medicul specialist pentru un eventual tratament. Însă multe probleme pot fi rezolvate prin reevaluarea tehnicii de respirat, precum letargia și stresul. Respiratul corect este benefic pentru sănătatea fizică și mentală.
(2) How to breathe properly for better health, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-breathe-properly
(3) Influence of Mouth Breathing on the Dentofacial Growth of Children: A Cephalometric Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4295456
(4) Breathing problems, link: https://www.healthdirect.gov.au/breathing-problems
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Simptome si tratament copil de 1 an si 8 luni
- Dispnee - cand inspir simt ca un fel de obstructie care nu ma lasa sa respir pe nas
- Respiratie greoaie
- Inhalator. Am capacitatea respiratorie de 40%.
- Problema respiratie.
- Respiratie incompleta si dificila.
- Respiratie greoaie
- Respiratie grea si presiune toracica
- Respiratie scurta, obosesc