Sforăitul și apneea în somn, corelate cu un declin cognitiv prematur
Autor: Dinu Anda

Potrivit unui studiu publicat în revista Neurology, persoanele cu apnee în somn dezvoltă mai devreme semne de afectare cognitivă. În cadrul studiului, 2000 de persoane cu vârste cuprinse între 55 ÅŸi 75 de ani cu performanÅ£e cognitive variate au fost întrebate dacă suferă de apnee în somn de către cercetătorii de la NYU Center for Brain Health.
Ulterior, a fost urmărită evoluÅ£ia lor ÅŸi s-a ajuns la concluzia că apar semne uÅŸoare de declin cognitiv cu 12 ani mai devreme la cei cu sforăit sau apnee, fiind luaÅ£i în considerare ÅŸi factorii genetici, sexul, nivelul de educaÅ£ie, prezenÈ›a depresiei etc.
Apneea afectează creierul prin încetinirea fluxului sangvin la creier ÅŸi privarea temporară de oxigen. Conform altei teorii, apneea ar afecta eliminarea proteinelor anormale care astfel se depun ÅŸi determină în timp afecÈ›iuni precum Alzheimer.
Sursa: Alzheimer's
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Rolul bacteriilor din intestine în apariția declinului cognitiv
- Expunerea fetală la medicamente antidepresive poate avea un efect negativ asupra dezvoltării creierului nou-născuților
- O nouă metodă de protejare și creștere a neuronilor
- Legătura dintre sport și scăderea apetitului explicată
- Fetita de 4 ani sforaie noaptea
- Sforai de pe la 15 ani si ma trezesc de mai multe ori pe parcursul noptii
- Sforăitul nocturn distruge creierul
- Sforait din ce in ce mai tare
- Fetita cu apnee obstructiva
- Am probleme cu sforaitul, ce ma sfatuiti sa fac?
- Nas infundat la copil 1 an jumatate
- Sforaitul la copil
- Sforăitul o problema!!! Pentru d.nul dr. Flueraru