Riscul cardiovascular ridicat a fost asociat cu simptome de depresie

©

Autor:

Riscul cardiovascular ridicat a fost asociat cu simptome de depresie
Conform unui nou studiu publicat recent în jurnalul PLOS ONE de către cercetătorii de la Universitatea din Granada din Spania, simptomele de depresie la adulții vârstnici apar mai frecvent atunci când aceștia asociază o boală cardiovasculară. Cu toate că se cunoștea faptul că depresia și afecțiunile de inimă prezintă factori de risc similari, relația dintre cele două și, mai ales, rolul bolilor cardiovasculare în apariția depresiei nu erau de deplin înțelese.
În noua lucrare, cercetătorii descriu pas cu pas experimentul derulat în cadrul laboratorului de la Universitatea din Granada. Acolo, echipa de oameni de știință a colectat date din cadrul unui studiu început cu șase ani în urmă și aflat în continuare în curs de desfășurare, cu participanți din Spania.

Studiul multicentric selectat analizează efectul dietei mediteraneene asupra bărbaților cu vârstă cuprinsă între 55 și 75 de ani, alături de efectele asupra femeilor cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani. Participanții au fost selectați după criteriul de supraponderalitate sau obezitate, dintre aceștia 6.545 de persoane neavând boală cardiovasculară sau endocrină la momentul inițial al analizei.

Pentru a observa relația dintre riscul cardiovascular și simptomele de depresie, cercetătorii au obținut pentru fiecare participant un scor de risc cardiovascular conform funcției REGICOR bazată pe studiul Framingham. Astfel, au rezultat diverse grupuri de participanții: grupuri cu risc cardiovascular scăzut (LR), mediu (MR) sau ridicat/foarte ridicat (HR). Ulterior, starea depresivă a fost evaluată pentru fiecare pacient, fiind folosit un chestionar pentru simptomele de depresie atât la momentul inițial, cât și după doi ani de urmărire riguroasă.

Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor: la momentul inițial, femeile din grupul HR au prezentat șanse mult mai mari de a dezvolta o stare depresivă față de femeile din grupul LR. De asemenea, dintre participanții care au avut inițial un nivel seric de colesterol total mai mic de 160 mg/mL, cei din grupurile MR și HR au prezentat șanse mult mai mari de depresie decât cei din grupul LR. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că participanții cu colesterol total de 280 mg/ml sau mai mare din grupurile MR și HR au avut un risc mai mic de depresie față de participanții din grupul LR cu același nivel seric crescut de colesterol total.

În următorii doi ani de la evaluarea inițială, participanții au primit instrucțiuni exacte legate de tipul de alimentație pe care trebuie să o urmeze: aceștia au urmat o dietă mediteraneană. În urma acestei schimbări în alimentație, participanții au prezentat, în medie, o scădere a scorului de stare depresivă. De asemenea, cele mai mari scăderi în riscul de dezvoltare a depresiei au fost observate în cazul participanților din grupurile MR și HR, având niveluri inițiale ridicate de colesterol total seric.

În urma acestor rezultate, autorii concluzionează faptul că riscul cardiovascular ridicat și foarte ridicat este, într-adevăr, asociat cu simptomele depresive, în special la femei. Sexul feminin, alături de alți factori de risc corelați cu bolile cardiovasculare, cum ar fi inflamația și stresul oxidativ, cresc șansele unei persoane de a dezvolta depresie. Aderarea la o dietă de tip mediteranean necesită, se pare, investigații suplimentare pentru a putea sfătui cât mai bine pacienții în legătură cu modificările optime ale stilului de viață.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-04-2022 | creare: 19-04-2022 | Vizite: 327
Bibliografie
High cardiovascular risk is associated with symptoms of depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220413141551.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia clinică nu determină creșterea nivelului de inflamație la persoanele în vârstă
  • Terapia cognitiv-comportamentală și alte intervenții de suport și consiliere ar putea fi eficiente în tratarea depresiei persoanelor cu demenţă
  • Îmbătrânirea celulară poate juca un rol în apariția depresiei la vârstnici: terapiile care vizează celulele senescente pot fi o nouă cale de tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum