Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten

Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten

©

Autor:

Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten
Un amplu studiu, efectuat de către Daniel Agardh, împreună cu cercetători de la Universitatea Lund, confirmă asocierea între aportul de gluten È™i riscul bolii celiace.
Conform acestui studiu, riscul de a dezvolta boala celiacă este legat de cantitatea de gluten consumată, copiii cu un consum crescut de gluten în primii cinci ani de viață având È™anse considerabil mai mari să se confrunte cu boala celiacă pe parcursul vieÈ›ii. Până în vârsta de doi ani, chiar È™i un consum redus de gluten (aproximativ 2 grame pe zi - echivalentul unei felii de pâine albă) creÈ™te semnificativ riscul de dezvoltare a intoleranÈ›ei la gluten. Din punct de vedere procentual, există o creÈ™tere cu 75% a riscului de a avea boală celiacă pentru copiii care, în primii doi ani de viață, consumă zilnic minimum 2 grame de gluten.

În cadrul actualului studiului, un număr de 6.600 de copii cu risc crescut de a dezvolta intoleranță la gluten, din țări precum Finlanda, Suedia, Germania sau SUA, au fost urmăriÈ›i de la naÈ™tere până la împlinirea vârstei de cinci ani. Cercetările se bazează în mod exclusiv pe aportul total de gluten, nefiind urmărite în mod specific anumite grupuri alimentare. Rezultate mai puÈ›in concludente au fost înregistrate în Germania, acolo unde au fost acumulate date insuficiente pentru a putea fi trase concluzii finale. Studiile anterioare, realizate de către acelaÈ™i grup de cercetare, au avut rezultate la fel de convingătoare, singurul impediment fiind reprezentat de numărul mic de subiecÈ›i È™i de perioada mai scurtă de urmărire.

În cercetările anterioare a fost demonstrat È™i faptul că momentul în care un copil începe să consume gluten are un rol foarte redus în modificarea, în sens pozitiv sau negativ, a riscurilor privitoare la boala celiacă.

Privitor la sfaturile dietetice, Daniel Agardh, conducător al studiului, consideră că AgenÈ›ia NaÈ›ională Suedeză pentru Alimente, cât È™i organizaÈ›iile echivalente din alte țări, ar trebui să tragă concluzii în urma recentelor cercetări È™i să decidă dacă este cazul ca recomandările privind glutenul să suporte modificări, astfel încât riscul de a dezvolta anumite afecÈ›iuni să nu fie crescut.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-08-2019 | creare: 22-08-2019 | Vizite: 514
Bibliografie
Association between celiac disease risk and gluten intake confirmed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190814093858.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă
  • Regimul fără gluten: indispensabil pentru unii, inutil pentru o mare majoritate
  • Glutenul induce inflamaÈ›ie în creierul È™oarecilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum