Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten

Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten
Un amplu studiu, efectuat de către Daniel Agardh, împreună cu cercetători de la Universitatea Lund, confirmă asocierea între aportul de gluten și riscul bolii celiace.
Conform acestui studiu, riscul de a dezvolta boala celiacă este legat de cantitatea de gluten consumată, copiii cu un consum crescut de gluten în primii cinci ani de viață având șanse considerabil mai mari să se confrunte cu boala celiacă pe parcursul vieții. Până în vârsta de doi ani, chiar și un consum redus de gluten (aproximativ 2 grame pe zi - echivalentul unei felii de pâine albă) crește semnificativ riscul de dezvoltare a intoleranței la gluten. Din punct de vedere procentual, există o creștere cu 75% a riscului de a avea boală celiacă pentru copiii care, în primii doi ani de viață, consumă zilnic minimum 2 grame de gluten.

În cadrul actualului studiului, un număr de 6.600 de copii cu risc crescut de a dezvolta intoleranță la gluten, din țări precum Finlanda, Suedia, Germania sau SUA, au fost urmăriți de la naștere până la împlinirea vârstei de cinci ani. Cercetările se bazează în mod exclusiv pe aportul total de gluten, nefiind urmărite în mod specific anumite grupuri alimentare. Rezultate mai puțin concludente au fost înregistrate în Germania, acolo unde au fost acumulate date insuficiente pentru a putea fi trase concluzii finale. Studiile anterioare, realizate de către același grup de cercetare, au avut rezultate la fel de convingătoare, singurul impediment fiind reprezentat de numărul mic de subiecți și de perioada mai scurtă de urmărire.

În cercetările anterioare a fost demonstrat și faptul că momentul în care un copil începe să consume gluten are un rol foarte redus în modificarea, în sens pozitiv sau negativ, a riscurilor privitoare la boala celiacă.

Privitor la sfaturile dietetice, Daniel Agardh, conducător al studiului, consideră că Agenția Națională Suedeză pentru Alimente, cât și organizațiile echivalente din alte țări, ar trebui să tragă concluzii în urma recentelor cercetări și să decidă dacă este cazul ca recomandările privind glutenul să suporte modificări, astfel încât riscul de a dezvolta anumite afecțiuni să nu fie crescut.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-08-2019 | creare: 22-08-2019 | Vizite: 103
Bibliografie
Association between celiac disease risk and gluten intake confirmed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190814093858.htm
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă
  • Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.