Regimul fără gluten: indispensabil pentru unii, inutil pentru o mare majoritate

Regimul fără gluten: indispensabil pentru unii, inutil pentru o mare majoritate

©

Autor:

Regimul fără gluten: indispensabil pentru unii, inutil pentru o mare majoritate

Regimul fără gluten este esenÈ›ial în boala celiacă È™i alergia la cereale, poate fi de ajutor în hipersensibilitatea la gluten, dar inutil È™i de evitat în afara acestor situaÈ›ii, mai ales că poate avea È™i consecinÈ›e nedorite. (1)

Boala celiacă este o enteropatie cronică care afectează aproximativ 1% din populaÈ›ia generală. Acestora le este recomandat să respecte cu stricteÈ›e, pe tot parcursul vieÈ›ii, dieta fără gluten. Acest regim duce la dispariÈ›ia semnelor/simptomelor È™i intrarea bolii în remisie. (2)

Pe de altă parte, îndepărtarea glutenului din dietă poate duce în timp la deficienÈ›e (fibre, micronutrienÈ›i specifici). Produsele fără gluten au mai puÈ›ine fibre, magneziu È™i acid folic, iar cerealele fără gluten găsite în natură au un conÈ›inut mai scăzut de magneziu în comparaÈ›ie cu cele care conÈ›in gluten. (2)

Existând riscul unor dezechilibre, acest regim nu este recomandat celor care nu manifestă în mod normal intoleranță la gluten. Comportamentul alimentar trebuie adaptat la necesitățile fiziologice ale organismului.

Excluderea voluntară din dietă a unor produse, fără a avea justificare medicală, poate mai mult dăuna decât ajuta, prin dezvoltarea ulterioară a deficienÈ›elor nutritive, tulburărilor de alimentaÈ›ie, rezistență la pierderea în greutate. Acest principiu este valabil pentru toate dietele „fără”: fără carne, fără lapte, fără grâu, fără mâncare gătită, fără gluten, chiar È™i fără nimic (post parÈ›ial, alternant, sau chiar total!). (3)

Ce este glutenul?

Glutenul este un complex proteic alcătuit din proteine insolubile în apă, cu secvenÈ›e de aminoacizi similare. Printre acestea, se numără prolaminele care corespund fracÈ›iei solubile în alcool È™i reprezintă 50% din totalul proteinelor cerealelor. (4)

Aceste prolamine sunt gliadinele din grâu, secalinele din secară, hordeinele din orz È™i aveninele din ovăz. Primele trei sunt potenÈ›ial toxice pentru mucoasa intestinală. Pe de altă parte, aveninele, care reprezintă 15% din totalul proteinelor de ovăz, nu sunt toxice. (4)

Gliadina conține mai multe secvenţe peptidice ce devin imunogene printr-o multitudine de reacții, iar acestea duc la alterarea permeabilitatii intestinale. Mai precis, declanșează procesul imunitar care provoacă leziunile intestinale caracteristice bolii celiace. (4)

Indicații medicale pentru dieta fără gluten

1) Boala celiacă

Boala celiacă este o boală autoimună inflamatorie cronică declanșată de un aliment. Mecanismul care provoacă boala celiacă este foarte specific, iar antigenul responsabil se numește gliadină. Este așadar o adevărată intoleranță la gluten, care are ca rezultat distrugerea epiteliului intestinului subțire și apare preponderent la indivizii predispuși genetic. (5)

Boala celiacă se poate prezenta la orice vârstă, cu toate că înainte se credea că afectează doar pe cei tineri. În prezent, se prezintă rar ca un sindrom de malabsorbÈ›ie cu diaree, edem È™i emaciere. Simptomele atipice sunt mai des întâlnite:

  • La copii, simptomele cele mai frecvente sunt durerile abdominale recurente È™i tulburările de creÈ™tere (înălÈ›ime mică). Diareea apare în 10% dintre cazuri.
  • La adulÈ›i, simptomele variază de la un subiect la altul: tulburări digestive cu dureri abdominale, diaree, scaune grase, scădere în greutate, astenie, anemie prin deficit de fier sau vitamine, osteoporoză, dermatită, probleme neurologice sau psihiatrice, infertilitate, stomatită aftoasă. Formele mai puÈ›in simptomatice sunt frecvente. (5)


Diagnosticul bolii celiace presupune investigarea paraclinică a intestinului subÈ›ire proximal È™i biopsia mucoasei duodenale pentru confirmare. Se testează pacientul pentru a identifica anticorpii specifici (anticorpii anti-transglutaminază din clasa IgA). Atât serologia, cât È™i biopsia trebuie efectuate în timpul consumului unui regim care conÈ›ine gluten. După excluderea oricărui aliment care conÈ›ine gluten (singurul tratament eficient cunoscut), se observă regresia atrofiei vilozităților intestinale (endoscopic) È™i/sau dispariÈ›ia simptomelor clinice. (6)

Regimul fără gluten, adoptat în boala celiacă, reduce în timp inflamaÈ›ia din intestin, normalizează analizele È™i poate trata sau ameliora unele manifestări extraintestinale. (3)

 

2) Alergia la grâu

Mult mai rară decât boala celiacă, alergia la produse din grâu apare la mai puÈ›in de 0,4% din populaÈ›ia generală. Se manifestă prin tulburări digestive (greață, vărsături, diaree) care apar la scurt timp după ingestie. Pot fi prezente È™i manifestări extradigestive cu debut brusc (rinoree, angioedem, erupÈ›ii cutanate - urticarie, tensiune arterială scăzută). Este uneori confundată cu boala celiacă, însă persoanele alergice la produsele din grâu pot tolera glutenul din alte cereale (secară, ovăz). Se recomandă evitarea produselor care pot declanÈ™a alergia (pâinea, pastele, prăjituri, biscuiÈ›i, cosmeticele sau produsele de baie pe bază de grâu). (7)

3) Hipersensibilitatea non-celiacă la gluten

IntoleranÈ›a non-celiacă la gluten a fost definită recent. Persoane cu simptome digestive nespecifice (disconfort abdominal, tulburări de tranzit) È™i, uneori, generale (astenie, dureri musculare, cefalee, depresie etc. ) descriu o îmbunătățire după eliminarea glutenului din dietă. Clinic, manifestările sensibilității la gluten seamană cu cele din boala celiacă, cu toate ca sunt două patologii diferite. DiferenÈ›a este că, spre deosebire de persoanele cu boală celiacă, persoanele cu hipersensibilitate la gluten nu prezinta niciun risc de leziuni intestinale, absorbÈ›ie defectuoasă de nutrienÈ›i ori alte complicaÈ›ii È™i se pot autodiagnostica. (1) În 2016, cercetătorii au emis recomandări È™i criterii de diagnostic, insistând că nu este nici reacÈ›ie autoimună, nici reacÈ›ie alergică. (8)

Eliminarea glutenului din dietă: un regim restrictiv

Dieta fără gluten presupune evitarea totală È™i fără compromisuri a cerealelor care conÈ›in gluten: secară, grâu (inclusiv speltă È™i kamut), orz – precum È™i subprodusele lor, aÈ™a cum sunt berea, obÈ›inută din orzul de malÈ› È™i nenumăratele alimente procesate care conÈ›in gluten, adesea dincolo de orice logică (anumite mezeluri È™i carne tocată, produse gata preparate etc). (9)

TotuÈ™i, nu toate cerealele conÈ›in gluten. Astfel, ovăzul nu conÈ›ine gluten, dar este adesea contaminat în timpul manipulării sale în moara de făină. Există cazuri rare, cu persoane cu celiachie care sunt, de asemenea, intolerante la avidină (prolamina din ovăz). (9)

Orezul, porumbul, meiul È™i quinoa sunt cereale care pot fi consumate fără restricÈ›ii. AcelaÈ™i lucru este valabil È™i pentru făina de castane, năut sau manioc. În ceea ce priveÈ™te hriÈ™ca, nu conÈ›ine gluten deoarece este o plantă ierboasă È™i nu o cereală. Este È™i o sursă bună de antioxidanÈ›i, vitamine, aminoacizi È™i minerale. (10)

Regimul fără gluten este mai uÈ™or de È›inut atunci când produsele fabricate conÈ›in etichete care menÈ›ionează prezenÈ›a grâului È™i a glutenului pe lista ingredientelor. Eticheta de siguranță menÈ›ionează cu uÈ™urință prezenÈ›a „posibilă” a glutenului sau faptul că un produs considerat fără gluten a fost fabricat într-un atelier care utilizează gluten. (10)

Cu titlu indicativ, principalele alimente naturale permise sunt: legumele, fructele, laptele, ouăle, carnea la grătar, peștele, cartofii, porumbul, orezul, hrișca, castanele, quinoa.

Riscurile regimului fără gluten

Persoanele care au eliminat glutenul din dietă prezintă un risc cardiovascular ușor crescut (crește cu 15% riscul de infarct). Aceste persoane ar trebui, conform autorilor studiului, să fie avertizate cu privire la riscul cardiovascular crescut asociat cu suprimarea pe termen lung a consumului de produse derivate din cereale. Sfaturi nutriționale menite să compenseze lipsa glutenului din alimentație ar trebui, de asemenea, oferite. Se recomandă creșterea consumului regulat de orez brun, hrișcă, porumb, cereale integrale care nu conțin gluten. (11)

Când luaÈ›i în considerare utilizarea unui regim fără gluten pentru alte condiÈ›ii decât boala celiacă, trebuie să cântăriÈ›i bine beneficiile È™i dezavantajele. Mai multe studii au demonstrat că aceste regimuri sunt deficitare în fibre, micronutrienÈ›i (de exemplu, vitamina D, vitamina B12 È™i acid folic) È™i minerale (de exemplu, fier, zinc, magneziu È™i calciu). În plus, dietele fără gluten pot conÈ›ine mai mult zahăr È™i grăsimi saturate, fiind asociat un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Respectarea strictă a unui regim se asociază cu dezvoltarea anxietății È™i cu scăderea calității vieÈ›ii. (12)

Concluzie

Exemplul dietei fără gluten, cu beneficii medicale deplin demonstrate în boala celiacă la adulÈ›i È™i copii È™i în foarte rarele alergii la grâu, subliniază inutilitatea dietelor „gluten-free” adoptate de oamenii sănătoÈ™i din diverse motive (detoxifiere, slăbit, prevenÈ›ie), dar nu din motive medicale. (6)

La pacienÈ›ii cu boală celiacă simptomatică, dieta trebuie urmată cu stricteÈ›e, având în vedere riscul de complicaÈ›ii precum osteoporoza È™i alte consecinÈ›e ale malabsorbÈ›iei. Expunerea la gluten nu pare să fie legată de apariÈ›ia altor tulburări autoimune È™i nici nu s-a dovedit până acum un risc crescut de afecÈ›iuni maligne în boala celiacă asimptomatică. (13)

Dietele de excludere prezintă riscuri pentru sănătate, au repercusiuni asupra vieÈ›ii sociale, modifică calitatea vieÈ›ii È™i promovează tulburările de alimentaÈ›ie, precum ortorexia (obsesia de a se alimenta sănătos sau presupus sănătos). În afara scopului medical, aceste diete nu trebuie încurajate.

AÈ™adar, regimul fără gluten este indispensabil în viaÈ›a pacienÈ›ilor ce suferă de boală celiacă, dar inutil de adoptat de către celelalte persoane. (13)


Data actualizare: 24-11-2021 | creare: 24-11-2021 | Vizite: 1046
Bibliografie
1. Fasano A, Sapone A, Zevallos V, Schuppan D. Nonceliac gluten sensitivity. Gastroenterology. 2015;148(6):1195-1204. doi:10.1053/j.gastro.2014.12.049
2. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review - PubMed. Accessed November 17, 2021. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27211234/
3. Lerner A, O’Bryan T, Matthias T. Navigating the Gluten-Free Boom: The Dark Side of Gluten Free Diet. Front Pediatr. 2019;7:414. doi:10.3389/fped.2019.00414
4. Kivelä L, Caminero A, Leffler DA, Pinto-Sanchez MI, Tye-Din JA, Lindfors K. Current and emerging therapies for coeliac disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(3):181-195. doi:10.1038/s41575-020-00378-1
5. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity - PubMed. Accessed November 17, 2021. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26438584/
6. Rubio-Tapia A, Hill ID, Kelly CP, Calderwood AH, Murray JA, American College of Gastroenterology. ACG clinical guidelines: diagnosis and management of celiac disease. Am J Gastroenterol. 2013;108(5):656-676; quiz 677. doi:10.1038/ajg.2013.79
7. Cabanillas B. Gluten-related disorders: Celiac disease, wheat allergy, and nonceliac gluten sensitivity. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2606-2621. doi:10.1080/10408398.2019.1651689
8. Biesiekierski JR, Peters SL, Newnham ED, Rosella O, Muir JG, Gibson PR. No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. 2013;145(2):320-328.e1-3. doi:10.1053/j.gastro.2013.04.051
9. El Khoury D, Balfour-Ducharme S, Joye IJ. A Review on the Gluten-Free Diet: Technological and Nutritional Challenges. Nutrients. 2018;10(10):E1410. doi:10.3390/nu10101410
10. Rostami K, Bold J, Parr A, Johnson MW. Gluten-Free Diet Indications, Safety, Quality, Labels, and Challenges. Nutrients. 2017;9(8):E846. doi:10.3390/nu9080846
11. Lebwohl B, Cao Y, Zong G, et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ. 2017;357:j1892. doi:10.1136/bmj.j1892
12. Lerner BA, Green PHR, Lebwohl B. Going Against the Grains: Gluten-Free Diets in Patients Without Celiac Disease-Worthwhile or Not? Dig Dis Sci. 2019;64(7):1740-1747. doi:10.1007/s10620-019-05663-x
13. Itzlinger A, Branchi F, Elli L, Schumann M. Gluten-Free Diet in Celiac Disease-Forever and for All? Nutrients. 2018;10(11):E1796. doi:10.3390/nu10111796
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă
  • Riscul de a dezvolta boala celiacă, influenÈ›at de aportul de gluten
  • Este dieta fără gluten necesară în sindromul de ovar polichistic?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum