Alegi alimentele fără gluten dacă nu ai probleme cu glutenul?

©

Autor:

Alegi alimentele fără gluten dacă nu ai probleme cu glutenul?

Există tendințe chiar și în alimentație și stil de viață. În ultima vreme se promovează dieta fără gluten. Ce este glutenul și cum ne influențează sănătatea?
Glutenul este numele general dat proteinelor de origine vegetală care se găsesc în cereale și astfel este des întâlnit în alimentația noastră zilnică (în produse de panificație, paste, pizza, sosuri, dulciuri). El nu oferă nutrienți esențiali. Fiind atât de comun, nu am putea crede că are efecte negative asupra organismului uman. Dar acesta ne afectează pe noi toți? (1)

Răspunsul este simplu și este negativ! Glutenul afectează doar persoanele care au intoleranță la această proteină, au alergie la ea sau pe cei care suferă de boala celiacă. Ce simptome presupun aceste afecțiuni medicale?

Boala celiacă este o afecțiune a sistemului imunitar. În urma ingestiei glutenului apar leziuni la nivelul intestinului subțire care afectează absorbția corectă a nutrienților, ceea ce duce la un sindrom de malabsorbție și la tulburări de digestie. Nu se cunoaște cauza exactă ce determină acestă boală, dar factorii genetici și de mediu par a fi implicați în dezvoltarea ei. Simptomele corespunzătoare afecțiunii diferă de la un caz la altul și de cele mai multe ori sunt intermitente, existând perioade de acalmie. Printre acestea se numără balonare abdominală, meteorism, disconfort abdominal, tulburări de tranzit intestinal (scaune apoase), fatigabilitate, malabsorbție, scădere în greutate, greață și vărsături.

Clinic, diagnosticul se face prin excluderea altor posibile afecțiuni asemănătoare, dar care nu au răspuns la tratamentul standard. Dar pentru un diagnostic confirmat putem realiza 2 analize paraclinice. Din sânge putem detecta prezența în exces a anticorpilor IgA. Acest exces ar putea fi posibil dacă în organism se declanșează un răspuns imun sistemic. Pentru certitudine, se poate realiza și o endoscopie digestivă superioară, urmată de o biopsie a țesutului intestinal. Biopsia intestinală este recomandată persoanelor care au o dietă bogată în gluten și care prezintă simptomatologia descrisă mai sus. Biopsia e pozitivă pentru boala celiacă atunci când se observă vilii intestinali aplatizați și inflamați, ceea ce micșorează suprafața de absorbție de la nivelul intestinului.

Ce pot face pacienții care se confruntă cu boală celiacă sau cu alergie la gluten? Ce tratament este de ajutor? Pot renunța la alimentele care il conțin și să adopte noua dietă gluten-free. Aceasta este foarte mediatizată și în rândul celor care nu au intoleranță la gluten. Până acum câțiva ani putea fi considerată o dietă restrictivă deoarece pacienții renunțau la anumite alimente pentru a scăpa de simptomatologia digestivă deranjantă. Acum sunt foarte multe opțiuni la îndemână pentru evitarea glutenului. Era o dietă restrictivă, dar acum s-a transformat într-un stil de viață pe care îl adoptă și cei fără boală celiacă sau alte afecțiuni legate de consumul de gluten. Medicii nu consideră necesar un tratament medicamentos, totul fiind tratat prin alimentație corespunzătoare. Totuși, pot fi necesare anumite suplimente în caz de carențe nutriționale.

Alimentația va cuprinde alimente proaspete (fructe și legume), ouă, lactate, carne, dar și variante fără gluten în special pentru produsele de panificație (quinoa, orez, soia, tapioca, in, mei, porumb, hrisca, făină fără gluten) (2)

De ce o dietă fără gluten este preluată și de o persoană fără intoleranță? Această dietă medicală a devenit cu ușurință un trend, deși ea aduce rezultate pozitive în organism, doar pacienților care suferă de boala celiacă. Medicii recomandă ca persoanele care nu au această afecțiune să nu apeleze la dieta fără gluten. Persoanele sănătoase apelează la această dietă sperând că o să se simtă mai bine, că o să mănânce mai sănătos sau că o să slăbească.

Alimentele procesate pentru a deveni gluten-free ajung să piardă din nutrienții necesari organismului, nutrienți pe care alimentele care conțin gluten îi au.

Au mai puțin fier, acid folic, dar au mai multe zaharuri și poate chiar și mai multe grăsimi. Unui organism sănătos, aceste alimente îi vor provoca un dezechilibru. De ce am renunța de bunăvoie la gluten și am începe să luăm vitamine pentru compensarea carențelor? Încă un aspect important al acestei teme îl reprezintă costul ridicat al alimentelor care nu conțin gluten. Dacă nu avem simptomatologia digestivă caracteristice bolii celiace de ce ne-am obliga organismul să funcționeze pe o dietă care îl privează de nutrienții necesari?

Avântul mediactic al dietei este responsabil de freamătul din jurul acestui subiect. Dieta are clar efecte pozitive asupra pacienților cu suferință intestinală. Deși pare restrictivă, cu ajutorul unui nutriționist se poate duce o viață echilibrată, mâncând variante sănătoase ale anumitor feluri de mâncare, până de curând dăunătoare.

În concluzie, persoanele sănătoase nu ar trebui să urmeze o dietă fără gluten, aceasta neavând niciun beneficiu asupra organismului lor. Costurile ridicate, precum și carențele nutriționale ar trebui să fie un semnal de alarmă. Problema generală a populației este că ar încerca orice dietă care apare, fără a descoperi dacă aceasta este una potrivită nevoilor organismului. Orice dietă urmată fără acordul unui specialist poate face mai mult rău decât bine.

Data actualizare: 19-09-2021 | creare: 26-09-2018 | Vizite: 1833
Bibliografie
(1) Ditch the Gluten, Improve Your Health?, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/ditch-the-gluten-improve-your-health
(2) Gluten-free diet, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530
(3) Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă
  • Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten
  • Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?
  •