Nu evitați alimentele cu gluten dacă nu aveți boală celiacă (Studiu)

Nu evitați alimentele cu gluten dacă nu aveți boală celiacă (Studiu)

©

Autor:

Nu evitați alimentele cu gluten dacă nu aveți boală celiacă (Studiu)
Glutenul este o proteină întâlnită în cereale ca secara, orzul sau grâul. În cazul pacienÈ›ilor cu boală celiacă, evitarea glutenului este indicată deoarece această protenă poate cauza disconfort intestinal.

Trebuie însă evitat glutenul în mod voit, preventiv, chiar È™i de persoanele fără boală celiacă? Cercetările arată că nu. Iată ce impact pare să aibă glutenul, respectiv eliminarea glutenului, în cazul persoanelor fără această afecÈ›iune.

Mai multe despre boala celiacă, aici.

Alegerea alimentelor fără gluten a devenit o modă, care poate însă să atragă efecte adverse în cazul persoanelor sănătoase. Glutenul a fost blamat pentru creÈ™terea riscului de obezitate sau boli cardiovasculare, motiv pentru care în ultimii ani numărul persoanelor care au eliminat glutenul din dietă, fără să prezinte boală celiacă, s-a triplat.

Un studiu recent publicat în Jurnalul Medical Britanic prezintă impactul glutenului asupra sănătății persoanelor fără boală celiacă. Mai exact, studiul s-a axat pe legătura dintre consumul de alimente cu gluten È™i riscul de boli coronariene. La studiu au participat 65.000 femei È™i 43.000 bărbaÈ›i. A fost monitorizat consumul de gluten în rândul participanÈ›ilor pe o perioadă de 26 de ani, din 1986 până în 2010. La intrarea în studiu, participanÈ›ii nu prezentau istoric de boli coronariene. AceÈ™tia au completat chestionare privind alimentaÈ›ia la intervale de 4 ani.

S-a ținut cont de alți factori de risc care ar fi putut interfera cu legătura dintre consumul de gluten și riscul coronarian Astfel, rezultatele finale ale cercetării au arătat că aportul de gluten a fost asociat cu reducera riscului de boli coronariene.

Principalul motiv de îngrijorare rămâne însă acela că din dorinÈ›a de a evita glutenul se reduce drastic consumul de cereale integrale. Din moment ce aceste produse ar putea reduce riscul cardiovascular, adoptarea unei diete fără gluten nu se recomandă pentru persoanele care nu prezintă boală celiacă, menÈ›ionează autorii studiului. Astfel, promovarea dietelor fără gluten în rândul persoanelor fără intoleranță la gluten nu este È™i nu trebuie încurajată.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 25-06-2023 | creare: 09-05-2017 | Vizite: 2318
Bibliografie
Do not avoid gluten unless you have celiac disease, researchers say, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317274.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sezonul È™i regiunea în care se naÈ™te copilul influenÈ›ează riscul pentru boala celiacă
  • InfecÈ›ia cu reovirus ar putea fi implicată în apariÈ›ia bolii celiace
  • Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum