Riscul de cancer pulmonar scade semnificativ după 5 ani de la întreruperea fumatului

©

Autor:

Riscul de cancer pulmonar scade semnificativ după 5 ani de la întreruperea fumatului

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute, renunțarea la fumat reduce substanțial riscul de cancer pulmonar după 5 ani, comparativ cu persoanele care fumează în mod curent.

La studiu s-au folosit date provenind de la două generații ale studiului de cohortă Framingham (Framingham Heart Study), 3.905 participanți la studiul original și 5002 reprezentând cohorta urmașilor.

89,5% dintre persoanele care fumau la momentul înscrierii la studiu au renunțat pe parcursul periodei de monitorizare, fără a recidiva.

În cadrul studiului au fost analizate comportamentul de fumător pe durata vieții și incidența cancerului pulmonar în intervalele de timp 1954-1958 și 1971-1975. Informațiile privind incidența cancerului pulmonar datează din 2013.

Durata medie de monitorizare a fost de 25,1 ani, respectiv 33,6 ani în cea de a doua cohortă, fiind documentate 284 diagnostice de cancer pulmonar. Autorii menționează că „în rândul fumătorilor <<dintotdeauna>> majoritatea cancerelor pulmonare (92,7%) au fost înregistrate la marii fumători, care fumau cumulativ 21,3 pachete de țigări pe an sau mai mult.”

În acest subgrup de fumători care consumă anual minimum 21 de pachete de țigarete, riscul de cancer pulmonar a fost de peste 10 ori mai mare în comparație cu riscul estimat la persoanele nefumătoare.

Investigtorii au observat că riscul de cancer pulmonar a persistat chiar și după 25 de ani de la întreruperea fumatului. De exemplu:

 • dacă o persoană a renunțat la fumat de mai puțin de 5 ani, riscul de cancer pulmonar era de peste 12 ori mai mare comprativ cu o persoană care nu a fumat vreodată,
 • în cazul unei persoane care a renunțat la fumat de 5-9 ani, riscul a fost de circa 12 ori mai crescut, dar mai mic raportat la scenariul anterior,
 • dacă o persoană a întrerupt fumatul de 10-14 ani, riscul de a dezvolta cancer pulmonar a fost de 8 ori mai mare în comparație cu cel înregistrat de persoanele nefumătoare,
 • la persoanele care au renunțat la fumat de 15 până la 24 ani, riscul de cancer a fost de 6 ori mai mare comparativ cu cel al nefumătorilor, iar
 • în rândul persoanelor care nu au mai fumat de mai mult de 25 de ani, riscul de cancer a fost doar de 3 ori mai mare în comparație cu cele care nu au fumat vreodată.

 

Citește pe larg despre riscurile fumatului și renunțarea la tutun din secțiunea noastră dedicată.

Autorii studiului subliniază faptul că 4 din 10 cazuri de cancer au fost diagnosticate la foști fumători, care au renunțat la tutun de cel puțin 15 ani. Tot ei atrag atenția că persoanele în cauză nu au beneficiat de un screeneing eficient pentru cancerul pulmonar.

Cât de important este screening-ul pentru canceerul pulmonar?

Sursa: Medscape Medical News 


Data actualizare: 20-01-2019 | creare: 06-06-2018 | Vizite: 1526
Bibliografie
Lung Cancer Risk Drops Within 5 Years of Quitting Smoking, link: https://www.medscape.com/viewarticle/897467
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Evaluarea dependenței de nicotină
 • Renuntarea la fumat
 • Avantajele renunțării la fumat
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum