Femeile pot arde grăsimi chiar și după menopauză

©

Autor:

Femeile pot arde grăsimi chiar și după menopauză
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Jyväskylä arată că, deși deficitul de estrogen pe care îl prezintă femeile după instalarea menopauzei determină o scădere a cantității de țesut adipos pe care îl ard în scop energetic, acestea pot restabili această funcție fiziologică prin intermediul terapiei de substituție hormonală pe care specialiștii au creat-o. Conform oamenilor de știință, în cazul în care aportul energetic este mai mare decât necesitățile de consum ale organismului, țesutul adipos nu este ars în vederea utilizării grăsimilor ca sursă de energie.
Jari Karppinen, doctorand la universitatea finlandeză și autor al studiului, afirmă că utilizarea acestor grăsimi depinde de nivelurile de acizi grași și cetone din sânge, astfel că o cantitate mare de astfel de compuși determină o rată de ardere mai mare a grăsimilor. Rezultatul, conform acestuia, a fost de așteptat întrucât femeile pot să ardă grăsimi și după instalarea menopauzei, în cazul în care aceste condiții sunt îndeplinite. De asemenea, un sfat pe care autorul îl dă femeilor care se regăsesc în această situație este să înceapă o rutină de exerciții fizice bazată pe antrenamente de rezistență, întrucât cercetările anterioare din domeniul sănătății au demonstrat că menopauza nu afectează cantitatea de grăsimi ce se poate arde în decursul unor astfel de antrenamente.

Cu toate acestea, studiul a arătat și faptul că nu există o corelație obligatorie între arderea de grăsimi și o stare de sănătate îmbunătățită sau o pierdere în greutate. În plus, oamenii de știință afirmă și că, cel mai probabil prin intermediul gluconeogenezei de la nivel hepatic, arderea de grăsimi de intensitate crescută nu numai că nu a fus la o toleranță mai bună la glucoză, ci a crescut niveluri sanguine ale acesteia, aspect observat în urma efectuării testelor de toleranță la glucoză înainte și după exercițiile fizice.

Karppinen mai subliniază și faptul că dietele keto, foarte populare în zilele noastre, nu conduc în mod direct la pierderea în greutate. Conform acestuia, cu toate că în cadrul acestor diete se arde o cantitate mai mare de grăsime în total, majoritatea acesteia este cea provenită din alimentație, întrucât dieta keto este bazată pe un consum crescut de grăsimi și pe reducerea consumului de glucide. Doctorul este de părere că, pentru a slăbi, indiferent de tipul dietei pe care o urmăm, important este să consumăm prin exerciții fizice un număr de calorii mai mare decât cel reprezentat de aportul caloric obținut prin mâncare.

sursa: Science Daily
foto: University of Jyväskylä

Data actualizare: 17-06-2022 | creare: 17-06-2022 | Vizite: 351
Bibliografie
Women burn fat even after menopause, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220614122713.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum