Riscul de eclampsie, mai mare în rândul femeilor expuse la poluanții din locuință

©

Autor:

Riscul de eclampsie, mai mare în rândul femeilor expuse la poluanții din locuință
Un studiu care evaluează legătura dintre ratele de apariție a eclampsiei (n.r. afecțiune severă din timpul sarcinii ce se caracterizează prin convulsii care pot pune viața în pericol) și numărul deceselor cauzate de poluarea din interiorul gospodăriei sugerează că expunerea constantă la poluanții din locuință pot înrăutății rezultatele sarcinii pentru femeile din țările cu venituri reduse.
Poluarea interioară a gospodăriilor, pe fondul unei proaste aerisiri a încăperilor, este frecvent raportată în țările cu venituri reduse sau medii, fiind cel mai frecvent asociată cu prezența mucegaiului sau a acarienilor și cu utilizarea unor aparate, precum aragazul sau sobele, care folosesc diferite tipuri de combustibil și care, în urma arderii acestor combustibili, emană gaze dăunătoare. Studii anterioare au evidențiat faptul că expunerea maternă la poluarea interioară poate crește riscul de hipoxie placentară, o condiție gravă care, la rândul său, crește riscul de deces al copilului.

Studiul actual, efectuat de o echipă de cercetători de la Colegiul King‘s din Londra, reprezintă o evaluare a peste 2.600 de cazuri de eclampsie raportate în general în țări din Africa. Datele indică o corelație între decesele cauzate de poluarea din gospodărie și ratele eclampsiei. Potrivit autorului principal al studiului, profesorul Andrew Shennan, descoperirile demonstrează modul în care poluarea aerului poate afecta populațiile vulnerabile de femei. „Gătitul în casă, împreună cu poluarea casnică, pot crește riscul de eclampsie. Setul actual de date, unul extrem de mare, în condițiile în care eclampsia apare la doar 1% dintre femeile cu preeclampsie, ne-a permis să ajungem la aceste concluzii”.

Un studiu anterior, efectuat de aceiași cercetători, a arătat că 94% dintre decesele materne au loc în țările cu venituri mici și medii, una dintre principalele cauze fiind tulburările hipertensive (aproximativ 22% dintre decese), precum eclampsia. În concluzie, identificarea factorilor care determină creșterea riscului de eclampsie în rândul acestor femei poate ajuta la reducerea riscului de deces. Cercetarea actuală, care sugerează faptul că poluanții din locuință pot crește riscul de eclampsie, reprezintă un prim pas în identificarea femeilor expuse riscului și ar putea ajuta la identificarea unor modalități de a reduce riscul.

sursa: Science Daily
foto: King’s College News Centre

Data actualizare: 14-11-2022 | creare: 14-11-2022 | Vizite: 197
Bibliografie
Toxic cooking fumes cause life-threatening complications in pregnant women with high blood pressure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221109124412.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum