Consumul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea fi benefic pentru creșterea fetală
Un nou studiu a ajuns la concluzia că 30 g de ciocolată pe zi în timpul sarcinii poate ajuta la creÈ™terea È™i dezvoltarea fătului. Este o veste foarte bună pentru proaspetele mămici care, conform rezultatelor studiului, pot introduce în dieta lor un aliment despre care până acum se È™tia că este bine de evitat pe durata sarcinii. Motivul pentru care se consideră că ciocolata ar trebui evitată pe perioada sarcinii este conÈ›inutului bogat în grăsimi, zahăr È™i cafeină.
TotuÈ™i, consumul moderat de ciocolată poate reduce problemele cardiovasculare È™i nivelul de colesterol din sânge È™i acest lucru datorită unei substanÈ›e numite flavonol. Dacă ciocolata este mai neagră, înseamnă că are o cantitate mai mare de flavonoli.
Studiile anterioare au arătat că un consum moderat de ciocolată în timpul sarcinii poate scădea riscul de preeclampsie, o boală în care fătul nu mai primeÈ™te suficient sânge datorită hipertensiunii arteriale a mamei. Pentru noul studiu, s-au ales 129 de femei cu sarcină unică în săptămânile 11-14 de gestaÈ›ie. Ele au fost supuse unei investigaÈ›ii Doppler prin arterele uterine materne, care măsoară fluxul sangvin uterin, placentar È™i fetal. Toate femeile au prezentat rezistență vasculară crescută È™i circulaÈ›ie uterină scăzută, având un risc crescut de preeclampsie È™i hipertensiune.
Ulterior, femeile au fost împărÈ›ite în două grupuri. Timp de 12 săptămâni, în fiecare zi, o parte din participante a consumat 30 de grame de ciocolată cu conÈ›inut ridicat de flavonoli iar cealaltă parte, ciocolată cu conÈ›inut scăzut de flavonoli. La sfârÈ™itul celor 12 săptămâni s-a măsurat din nou fluxul sangvin prin artera uterină cu ajutorul tehnicii Doppler. Femeile au continuat să fie monitorizate până la naÈ™tere. Nu s-a evidenÈ›iat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce priveÈ™te preeclampsia, hipertensiunea gestaÈ›ională, greutatea placentară È™i greutatea fătului.
La ambele grupuri s-a observat o îmbunătățire a fluxului sangvin în artera uterină la investigaÈ›ia Doppler, ceea ce sugerează că dezvoltarea È™i creÈ™terea fetală ar putea fi influenÈ›ată de consumul de ciocolată, indiferent de cantitatea de flavonol din compoziÈ›ie.
Următorul pas pentru cercetători este iniÈ›ierea unui studiu clinic randomizat pe un eÈ™antion mai mare de femei însărcinate, pentru a determina cu mai multă acurateÈ›e dacă consumul de ciocolată ar putea scădea riscul de preeclampsie È™i alte boli hipertensive legate de sarcină.
TotuÈ™i, consumul moderat de ciocolată poate reduce problemele cardiovasculare È™i nivelul de colesterol din sânge È™i acest lucru datorită unei substanÈ›e numite flavonol. Dacă ciocolata este mai neagră, înseamnă că are o cantitate mai mare de flavonoli.
Studiile anterioare au arătat că un consum moderat de ciocolată în timpul sarcinii poate scădea riscul de preeclampsie, o boală în care fătul nu mai primeÈ™te suficient sânge datorită hipertensiunii arteriale a mamei. Pentru noul studiu, s-au ales 129 de femei cu sarcină unică în săptămânile 11-14 de gestaÈ›ie. Ele au fost supuse unei investigaÈ›ii Doppler prin arterele uterine materne, care măsoară fluxul sangvin uterin, placentar È™i fetal. Toate femeile au prezentat rezistență vasculară crescută È™i circulaÈ›ie uterină scăzută, având un risc crescut de preeclampsie È™i hipertensiune.
Ulterior, femeile au fost împărÈ›ite în două grupuri. Timp de 12 săptămâni, în fiecare zi, o parte din participante a consumat 30 de grame de ciocolată cu conÈ›inut ridicat de flavonoli iar cealaltă parte, ciocolată cu conÈ›inut scăzut de flavonoli. La sfârÈ™itul celor 12 săptămâni s-a măsurat din nou fluxul sangvin prin artera uterină cu ajutorul tehnicii Doppler. Femeile au continuat să fie monitorizate până la naÈ™tere. Nu s-a evidenÈ›iat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce priveÈ™te preeclampsia, hipertensiunea gestaÈ›ională, greutatea placentară È™i greutatea fătului.
La ambele grupuri s-a observat o îmbunătățire a fluxului sangvin în artera uterină la investigaÈ›ia Doppler, ceea ce sugerează că dezvoltarea È™i creÈ™terea fetală ar putea fi influenÈ›ată de consumul de ciocolată, indiferent de cantitatea de flavonol din compoziÈ›ie.
Următorul pas pentru cercetători este iniÈ›ierea unui studiu clinic randomizat pe un eÈ™antion mai mare de femei însărcinate, pentru a determina cu mai multă acurateÈ›e dacă consumul de ciocolată ar putea scădea riscul de preeclampsie È™i alte boli hipertensive legate de sarcină.
Data actualizare: 05-02-2023 | creare: 15-02-2016 | Vizite: 2089
Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/306103.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Intervențiile timpurii pot reduce riscul de anxietate și depresie după naștere cu peste 70%
- Noi metode de predicție a deznodământului sarcinilor cu probleme de creștere intrauterină
- Deficiența de zinc poate afecta în mod negativ fertilitatea
- Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Manac zilnic cate o ciocolata si daca nu mananc simt nevoia
- Ciocolata ingrasa?
- Nisip la rinichi si consumul de ciocolata, produse proteice
- Nevoie de ciocolata?
- Cioco neagra
- Creier de 23 săptămâni la sarcina de 25 saptamani