Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii se asociază cu un risc crescut de apariție a problemelor de gândire mai târziu în viață

©

Autor:

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii se asociază cu un risc crescut de apariție a problemelor de gândire mai târziu în viață
Hipertensiunea arterială din timpul sarcinii poate afecta abilitățile cognitive ale femeilor mai târziu în viață, potrivit concluziilor unui studiu recent. Mai mult decât atât, studiul arată că femeile cu preeclampsie (afecțiune caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale și prezența proteinelor în urină) pot avea un risc și mai mare de declin cognitiv mai târziu în viață, comparativ cu femeile cu hipertensiune arterială gestațională. Rezultatele studiului ridică noi preocupări în legătură cu sănătatea femeilor însărcinate.
Studiul actual, publicat în Neurology, jurnalul Academiei Americane de Neurologie, a implicat peste 2.200 de femei cu o vârstă medie de 73 de ani, majoritatea acestora (83% dintre participante) cu minimum o sarcină anterioară. Dintre femeile care au avut minimum o sarcină mai lungă de 20 de săptămâni, aproape 250 au avut fie hipertensiune arterială gestațională, fie preeclampsie sau eclampsie.  

În general, oamenii de știință au descoperit că femeile cu hipertensiune arterială gestațională au înregistrat un declin cognitiv mai mare decât cele cu o tensiune arterială normală în timpul sarcinii, chiar și după ajustarea unor factori care ar fi putut influența rezultatele, precum vârsta și nivelul de educație.

Cercetătorii subliniază că nu este clar dacă scăderea tensiunii arteriale în timpul sarcinii ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale femeilor. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege mai bine această relație. Rezultatele sugerează importanța monitorizării tensiunii arteriale în timpul sarcinii, pentru a putea lua măsuri pentru a menține tensiunea arterială într-un interval normal. În plus, medicii ar trebui să fie mai atenți la tensiunea arterială a femeilor însărcinate și să ia măsuri în cazul în care nivelurile sunt ridicate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 245
Bibliografie
High blood pressure during pregnancy linked to thinking problems later, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230301162703.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Risc crescut de complicații la gravidele cu astm
  • Dieta mediteraneană în sarcină poate reduce riscul de preeclampsie
  • Riscul de eclampsie, mai mare în rândul femeilor expuse la poluanții din locuință
  •