Dieta mediteraneană în timpul sarcinii reduce diabetul gestațional și creșterea în greutate
Autor: Vasiliu Alina

Studiul a implicat 1.252 de femei de la cinci unități de maternitate din Marea Britanie. Femeile însărcinate care făceau parte dintr-o populație multietnică, cu factori de risc metabolic, incluzând obezitatea și hipertensiunea cronică, au primit, fie o îngrijire prenatală de rutină, fie o dietă în stil mediteranean, pe lângă îngrijirea prenatală.
Dieta a inclus un aport ridicat de nuci (30g / zi) și de ulei de măsline extravirgin (0,5 l / săptămână) ca sursă principală de grăsime. Participanții au primit, de asemenea, sfaturi de nutriție individualizate, în săptămânile 18, 20 și 28 de sarcină.
Rezultatele au arătat că adoptarea unei diete mediteraneene în sarcină a condus la un risc cu 35% mai mic de a dezvolta diabetul zaharat și la o scădere în greutate, în medie, de 1,25 kg, comparativ cu pacientele care au primit îngrijire prenatală de rutină.
„Deși s-a demonstrat că o dietă mediteraneană reduce riscul de diabet de tip 2 și de complicații cardiovasculare la populația generală, până acum nu am știut care este efectul unei astfel de diete la femeile însărcinate cu grad crescut de risc și, dacă ar putea fi adoptată de o populație diversă din punct de vedere etnic”, a declarat dr. Bassel Wattar de la Queen Mary University din Londra.
Studiul sugerează că o dietă mediteraneană ar putea fi o intervenție eficientă în cazul femeilor însărcinate care suferă de obezitate, hipertensiune cronică sau niveluri ridicate ale lipidelor.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum