Riscurile de miocardită asociate cu vaccinarea COVID-19

Riscurile de miocardită asociate cu vaccinarea COVID-19

©

Autor:

Riscurile de miocardită asociate cu vaccinarea COVID-19

Un studiu amplu, recent publicat în JAMA Network, aduce clarificări importante în legătură cu riscurile de miocardită asociate vaccinării cu vaccinuri cu ARN mesajer (mARN) împotriva COVID-19. Cercetarea, desfășurată în FranÈ›a È™i bazată pe date naÈ›ionale, evidenÈ›iază faptul că, deÈ™i există un risc crescut de miocardită după vaccinare, severitatea pe termen lung a acestei afecÈ›iuni este considerabil redusă comparativ cu miocardita asociată altor cauze.

Contextul studiului

Miocardita este o afecÈ›iune potenÈ›ial gravă, caracterizată prin inflamaÈ›ia miocardului, È›esutul muscular al inimii. Aceasta poate afecta capacitatea inimii de a pompa sânge eficient, manifestându-se prin simptome precum durere în piept, dificultăți de respiraÈ›ie È™i bătăi neregulate ale inimii. În timp ce miocardita poate fi autolimitată în multe cazuri, formele severe pot necesita luni sau chiar ani de tratament medical, ceea ce poate aduce o povară semnificativă asupra pacienÈ›ilor È™i familiilor lor.

 

Studiile observaÈ›ionale anterioare au sugerat o asociere între vaccinurile COVID-19 mARN, în special mARN-1273 È™i BNT162b2, È™i o incidență crescută a miocarditei, în special după administrarea celei de-a doua doze. Cu toate acestea, cercetările disponibile nu au oferit date suficiente despre evoluÈ›ia pe termen lung a miocarditei postvaccinare, comparativ cu alte cauze ale acestei afecÈ›iuni.

Despre studiu

Studiul de față a fost realizat pentru a examina incidenÈ›a miocarditei È™i complicaÈ›iile cardiovasculare ulterioare, în urma vaccinării È™i a infecÈ›iei cu COVID-19. Cercetătorii au evaluat gestionarea pe termen lung a bolii pe o perioadă de 18 luni, inclusiv numărul de prescripÈ›ii medicale È™i proceduri necesare după diagnosticarea miocarditei.

 

Datele studiului au fost colectate din mai multe baze de date naÈ›ionale din FranÈ›a, incluzând Baza NaÈ›ională de Date de Spitalizare (PMSI), Sistemul NaÈ›ional de Date de Sănătate (SNDS), baza naÈ›ională de vaccinare împotriva COVID-19 (VAC-SI) È™i baza de date de testare pentru coronavirusul de tip 2 (SI-DEP). Studiul a inclus întreaga populaÈ›ie franceză, adică aproximativ 67 de milioane de persoane, iar codurile din Clasificarea InternaÈ›ională a Bolilor È™i Problemelor de Sănătate Aferente, Revizia a 10-a (ICD-10), au fost utilizate pentru identificarea cazurilor de miocardită È™i COVID-19.

 

Colectarea datelor a acoperit perioada decembrie 2020 - iunie 2022 È™i a inclus doar persoanele cu vârste între 12 È™i 49 de ani. ParticipanÈ›ii la studiu au fost clasificaÈ›i ca având miocardită postvaccinare dacă au fost spitalizaÈ›i în termen de È™apte zile de la vaccinarea cu mARN COVID-19 sau ca având miocardită post-COVID-19 dacă au fost spitalizaÈ›i în termen de 30 de zile de la diagnosticarea cu COVID-19 fără să fie vaccinaÈ›i anterior. Miocardita convenÈ›ională a inclus pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu miocardită din alte cauze.

 

Analiza a inclus date demografice, statutul de vaccinare, istoricul medical, proceduri medicale, vizite la spital sau prescripții medicale ulterioare diagnosticării miocarditei. Incidența și evoluția miocarditei au fost evaluate prin modele de regresie Cox ponderate pentru tipul de miocardită, iar riscul de dezvoltare a miocarditei a fost modelat folosind regresia logistică multinomială multivariabilă, ajustată pentru factori sociodemografici și comorbidități.

Rezultatele studiului

Pe parcursul studiului, 4.635 de persoane au fost spitalizate pentru miocardită, dintre care 12% au fost clasificate ca având miocardită postvaccinare, 6% ca având miocardită post-COVID-19 È™i 82% ca având miocardită convenÈ›ională. Aproximativ 67% dintre pacienÈ›ii cu miocardită postvaccinare au dezvoltat simptome după a doua doză de vaccin.

 

Evaluarea tipului de miocardită a arătat că pacienÈ›ii cu miocardită postvaccinare erau mai tineri, cu o vârstă medie de 25,9 ani, È™i mai frecvent bărbaÈ›i, cu un istoric mai scăzut de boli cronice comparativ cu miocardita convenÈ›ională. În contrast, pacienÈ›ii cu miocardită post-COVID-19 erau mai în vârstă, cu o vârstă medie de 31 de ani, aveau un număr mai mare de comorbidități È™i erau mai puÈ›in frecvent bărbaÈ›i (67%) comparativ cu cei cu miocardită postvaccinare (84%).

 

Rezultatele clinice pe o perioadă de urmărire de 18 luni au fost cele mai severe în cohortele de miocardită post-COVID-19 È™i convenÈ›ională, ambele având o rată de mortalitate de 4%, comparativ cu 0,2% în cohorta postvaccinare. Rapoartele de spitalizare au prezentat tendinÈ›e similare, cu 5,8%, 4% È™i 3,2% dintre pacienÈ›ii cu miocardită convenÈ›ională, post-COVID-19 È™i postvaccinare necesită spitalizare, respectiv. Cu toate acestea, numărul de medicamente È™i proceduri medicale necesare nu a prezentat diferenÈ›e statistice semnificative între grupuri.

Concluzii

DeÈ™i vaccinarea cu mARN COVID-19 a fost asociată cu o incidență crescută a miocarditei comparativ cu alte cauze, evoluÈ›ia clinică ulterioară, inclusiv mortalitatea, a fost semnificativ mai puÈ›in severă în acest grup. Studiul a identificat bărbaÈ›ii tineri, în special cei care au primit a doua doză de vaccin mARN, ca fiind populaÈ›ia cu cel mai mare risc, subliniind necesitatea unui monitorizări clinice preventive între È™apte È™i 30 de zile după vaccinare.

Informații suplimentare: miocardita

Miocardita este o inflamaÈ›ie a muÈ™chiului cardiac care poate reduce eficienÈ›a inimii în pomparea sângelui. Aceasta poate fi cauzată de infecÈ›ii virale, reacÈ›ii autoimune, expunerea la toxine sau alte afecÈ›iuni. Simptomele comune includ durere în piept, dificultăți de respiraÈ›ie È™i bătăi neregulate ale inimii. În cazurile severe, miocardita poate duce la insuficiență cardiacă, aritmii È™i chiar moarte subită. Tratamentul depinde de severitatea bolii È™i poate include medicamente pentru reducerea inflamaÈ›iei È™i susÈ›inerea funcÈ›iei cardiace, iar în cazurile extreme, transplantul cardiac poate fi necesar.


Data actualizare: 29-08-2024 | creare: 29-08-2024 | Vizite: 69
Bibliografie
Semenzato, L., Le Vu, S., Botton, J., et al. (2024).
Long-Term Prognosis of Patients With Myocarditis Attributed to COVID-19 mRNA Vaccination, SARS-CoV-2 Infection, or Conventional Etiologies. JAMA.
doi:10.1001/jama.2024.16380

Imagine de pe freepik.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecÈ›iei cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluÈ›ia epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China creÈ™te uluitor după modificarea metodei de numărare
  •