Riscurile reutilizării sticlelor de plastic

©

Autor:

Riscurile reutilizării sticlelor de plastic

Pentru fabricarea sticlelor de plastic se folosesc numeroase rășini și compuși chimici care pot fi sintetizați în polimeri sintetici. Majoritatea sticlelor de apă și băutură de unică folosință sunt fabricate din plastic PET sau PETE (polietilen tereftalat). De obicei aceste sticle au numărul 1 încadrat într-un simbol triunghiular cu săgeți.

Reutilizarea sticlelor PET, care sunt de unică folosință, este ceva normal pentru majoritatea oamenilor, însă curățarea necorespunzătoare a acestor sticle ar putea fi periculoasă pentru sănătate. Înainte de a refolosi sticlele PET, este important să fie luate în considerare anumite aspecte. (1, 2)

Din ce sunt făcute sticlele de plastic și ce înseamnă codul de reciclare de pe ele?

#1 PET – Polietilenă tereftalată

Este unul dintre cele mai frecvent reciclate materiale plastice din lume, multe recipiente pentru alimente fiind fabricate din acest tip de plastic. Este lipsit de alți compuși periculoși, cum ar fi bisfenol A, deși conține aldehidă și antimoniu (stibiu), acestea fiind prezente în cantități infime.

Totuși, s-a descoperit că sticlele din plastic scurg antimoniul în lichidul pe care îl conțin dacă sunt lăsate într-un loc călduros sau în razele directe ale soarelui.

Mulți producători și activiști ai consumatorilor îi îndeamnă pe oameni să folosească sticla de plastic o singură dată.

#2 HDPE – Polietilenă de mare densitate

În prezent, plasticul HDPE nu este considerat un plastic care să aibă un risc ridicat. Cu toate că s-a descoperit o substanță denumită nonilfenol, care este dăunătoare vieții acvatice și sistemului endocrin, posibilitatea ca nonilfenolul să se scurgă în lichidul sticlei nu a fost confirmată încă. Polietilena de mare densitate previne formarea bacteriilor, iar căldura și lumina soarelui nu sunt cunoscute ca având un impact asupra ei.

#7 Altele – Diverse materiale

Principala problemă cu privire la materialele plastice din categoria #7 este potențialul de scurgere a substanțelor chimice în produsele alimentare sau băuturi ambalate în recipiente din policarbonat fabricate cu bisfenol A, care este un xenoestrogen și un perturbator endocrin cunoscut.

În general, materialele plastice cu numărul #7 sunt folosite pentru fabricarea biberoanelor și a paharelor pentru copii, dar și pentru sticlele dozatoarelor de apă. Unele sticle de apă din policarbonat sunt comercializate ca fiind „fără levigare”, pentru a minimiza gustul sau mirosul de plastic, însă există posibilitatea ca urme de bisfenol A să migreze din aceste recipiente, în special dacă sunt folosite pentru a încălzi lichide. (1, 3, 4)


Riscurile reutilizării sticlelor de plastic

Extinderea bacteriilor

Odată reumplute sticlele de apă pot forma umiditate, mai ales dacă sunt umplute parțial, iar bacteriile și ciupercile au un mediu propice pentru a se dezvolta și a contamina apa. În general, aceste microorganisme provin din aer, de pe mâini, limbă sau orice altceva intră în contact cu gura sticlei. Bacteriile se pot dezvolta într-un număr mare, în special când există o temperatură ridicată.

„Levigarea” substanțelor chimice

Indiferent dacă au fost folosite o singură dată sau în mod repetat, substanțele chimice, cum ar fi monomerii și aditivii chimici care sunt utilizați în producția de plastic, pot migra în apă sau în băuturi. Această acțiune depinde de natura substanței cu care intră în contact, de timpul de contact și de temperatură. Dacă sticla de plastic nu este folosită corespunzător pot exista aceste migrări ale substanțelor chimice într-o cantitate mult mai mare. Reutilizarea repetată a sticlei de plastic duce la deteriorarea acesteia prin folosirea normală și prin spălarea ei, substanțele chimice ajungând să se scurgă prin fisurile și crăpăturile care se formează în recipient.

Potrivit Environment California Research & Policy Center, bisfenol A a fost asociat cu cancerul de sân și cancerul uterin, scăderea nivelului de testosteron și creșterea riscului de avort spontan.

Este recomandat să aveți grijă la recipientele din care bebelușii sau copiii beau, deoarece bisfenolul A poate da peste cap sistemul de dezvoltare al acestora. Majoritatea experților sunt de acord cu faptul că bisfenolul A în cantitatea în care ar putea fi infiltrată în alimente și băuturi prin utilizarea normală este probabil foarte mică. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la efectul pe care aceste mici doze îl poate avea pe parcursul timpului.

Sfaturi pentru o reutilizare cât mai puțin periculoasă a sticlelor de plastic

  • Examinați flaconul pentru a vă asigura că nu este deteriorat.
  • Înainte de utilizare, asigurați-vă că interiorul sticlei s-a uscat complet la aer.
  • Spălați-vă și uscați-vă complet mâinile înainte de a umple sticlele.
  • Dacă o sticla a fost folosită pentru a ține apă atunci când ați cumpărat-o, evitați să o folosiți din nou pentru a ține alte lichide sau băuturi.
  • Atunci când refolosiți sticla, țineți cont de avertismentul de produsul original unde scrie „evitați expunerea la lumina soarelui", în cazul în care există acest avertisment.
  • Doar o singură persoană ar trebui să folosească o sticlă odată. Nu ar trebui folosite sticlele împărțite, deoarece saliva poate răspândi bacterii care pot provoca infecții.
  • Băuturile ar trebui să fie întotdeauna răcite înainte de a fi introduse în sticle de plastic. (2, 5)

Data actualizare: 08-08-2022 | creare: 08-08-2022 | Vizite: 570
Bibliografie
(1) Is It Safe to Reuse Plastic Bottles?, link: https://www.healthline.com/health/reusing-plastic-bottles#plastics
(2) Reusing Disposable PET Bottles, link: https://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/programme_rafs_fc_02_16.html
(3) Recycling 101 - What do the Plastic Codes Mean?, link: https://methodrecycling.com/world/journal/recycling-101-what-do-the-plastic-codes-mean
(4) Plastics by the Numbers, link: https://learn.eartheasy.com/articles/plastics-by-the-numbers/
(5) The Dangers of Reusing Plastic Bottles, link: https://www.thoughtco.com/reusing-plastic-bottles-serious-health-hazards-1204028
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apa îmbuteliată conține un sfert de milion de microparticule de plastic
  •