Inteligența artificială folosită pentru a prezice mult mai eficient nivelul de ozon

©

Autor:

Inteligența artificială folosită pentru a prezice mult mai eficient nivelul de ozon
Cercetătorii de la Universitatea din Houston au dezvoltat un sistem de prognoză pe bază de inteligență artificială a nivelului de ozon care permite prognoza nivelului de ozon cu 24 ore înainte. (1)
Acest sistem este vital pentru persoanele cu un risc de probleme de sănătate atunci când nivelul ozonului din aer este crescut. Ozonul este un gaz instabil care se formează în urma unei reacții chimice dintre razele soarelui, oxizii de azot și compușii volatili organici care rezultă din gazele de eșapament și emisiile industriale. Potrivit Agenției de Protejare a Mediului din SUA persoanele expuse la un nivel crescut de ozon au dificultăți respiratorii, durere în piept și tuse seacă iar bolnavii de astm, emfizem sau bronșită resimt o agravare a simptomelor. (2)

Studiul a implicat introducerea datelor meteorologice (temperatură, presiune, viteza vântului, etc.) și a celor legate de nivelul de ozon din zona orașului Houston în intervalul 2014-2016 într-un sistem computerizat pe bază de inteligență artificială. Sistemul a oferit în doar câteva secunde o prognoză pe 24 ore similară (acuratețea datelor a fost de 85-90%) stațiilor meteorologice.

Deși studiul a fost realizat în statul Texas, cercetătorii cred că pot aplica același model în Europa sau Asia, deoarece procesele fizice și chimice care duc la crearea ozonului sunt aceleași indiferent de geografie. Pe termen lung, oamenii de știință vor să ofere prognoza și pentru alți poluanți și eventual să extindă perioada la mai mult de 24 ore.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-11-2019 | creare: 04-11-2019 | Vizite: 385
Bibliografie
1. Using a deep convolutional neural network to predict 2017 ozone concentrations, 24 hours in advance. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0893608019303156?via%3Dihub
2. Health Effects of Ozone Pollution . https://www.epa.gov/ground-level-ozone-pollution/health-effects-ozone-pollution
3. New AI deep learning model allows earlier, more accurate ozone warnings, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191029131458.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
  • Google și DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici și asistente bazat pe inteligență artificială
  •