Rolul laptelui matern în dezvoltarea și protecția neurală a sugarilor

©

Autor:

Rolul laptelui matern în dezvoltarea și protecția neurală a sugarilor
Într-o recenzie recent publicată în revista Nutrients, cercetătorii au sintetizat studiile privind avantajele epigenetice ale alăptării cu lapte matern și dezvoltarea neurologică la sugari. Rezultatele arată că laptele matern uman este o sursă valoroasă de biomolecule, inclusiv micro-RNA-uri (miRNA), ARN-uri lungi non-codante (lncRNA), celule stem și componente ale coloniilor microbiomului intestinal.
Aceste biomolecule au fost raportate a avea un efect pozitiv asupra copiilor născuți prematur prin îmbunătățirea dezvoltării neurologice și clarificarea asocierii dintre alăptare și mecanismele care stau la baza conceptului Originilor Dezvoltării Sănătății și Bolilor (DOHaD).

Studiul a examinat și rolul epigeneticii, modificările stabile în funcția celulară care nu implică alterări ale secvenței ADN, în expresia fenotipică a bolilor non-comunicabile. A fost evidențiată importanța primelor 1.000 de zile de la concepție în determinarea dezvoltării și sănătății viitoare. S-a dovedit că laptele matern modifică mecanismele epigenetice la sugari postnatal și reduce expresia bolilor non-comunicabile intergenerațional.

Studiul a discutat, de asemenea, rolul miRNA, lncRNA, celulelor stem și microbiomului în procesele de dezvoltare neuronală. MiRNA-urile au fost identificate ca având un rol crucial în dezvoltarea neurologică a sugarilor, în timp ce lncRNA-urile rămân insuficient studiate. Celulele stem din laptele matern pot traversa bariera sânge-creier și pot induce generarea de noi celule neuronale și gliale. Microbiomul din laptele matern este complex și divers, influențat de factori materni, dar mecanismele prin care influențează dezvoltarea neurală a sugarilor rămân necunoscute.

În concluzie, revizuirea a discutat rolul laptelui matern în dezvoltarea și protecția neurală a sugarilor. Biomoleculele din laptele matern, în special miRNA, lncRNA, celulele stem și componentele microbiomului, pot juca un rol crucial în dezvoltarea neurală sănătoasă a copiilor, în special în etapele timpurii ale vieții. Aceste descoperiri subliniază valoarea terapeutică potențială a laptelui matern în abordarea neurodegenerării și îmbunătățirea dezvoltării neurologice la copii.

sursa: News Medical
foto: evso/Shutterstock.com

Data actualizare: 25-08-2023 | creare: 25-08-2023 | Vizite: 352
Bibliografie
The relationship between breast milk feeding and infants’ neurodevelopment via epigenetics, link: https://www.news-medical.net/news/20230822/The-relationship-between-breast-milk-feeding-and-infantse28099-neurodevelopment-via-epigenetics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Laptele matern – hrană pentru creier
  • Laptele matern uman, eficient în tratarea dermatitei atopice la copii
  • O proteină din laptele matern ar putea să omoare bacteriile rezistente la medicamente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum