Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor

©

Autor:

Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
Deși este un fapt general cunoscut că alergatul poate provoca disconfort fizic și inflamație la nivelul genunchilor, o echipă de cercetători de la Universitatea Brigham Young a găsit dovezi care arată că de fapt, după alergare, sunt reduse moleculele care susțin inflamația.

Cercetătorii au realizat un studiu în care au măsurat markerii inflamației din lichidul sinovial al articulației genunchiului la femei și bărbați cu vârste între 18 și 35 de ani, fără probleme de sănătate, înainte și după alergare.
S-a observat o scădere a concentrației markerilor pe care îi căutau - citocinele GM-CSF și IL-15 – după 30 de minute de la alergare. În schimb, înainte de alergare și în situația în care participanții nu au alergat, markerii au rămas la un nivel asemănător.

În lumina acestor rezultate, cercetătorii consideră că în cazul tinerilor, exercițiile fizice creează un mediu antiinflamator, care pe termen lung ar putea fi benefic pentru sănătatea articulațiilor. De asemenea, se pare că alergarea are rol condroprotector, adică ar putea întârzia instalarea unor boli degenerative, cum este osteoartrita, o afecțiune în care cartilajul de la capătul oaselor se degenerează progresiv de-a lungul timpului.

Conform autorilor, studiul sugerează că activitatea fizică ar putea fi considerată o formă de tratament. Totodată, rezultatele pe care le-au obținut contrazic mitul conform căruia alergarea pe distanțe lungi ar fi dăunătoare pentru sănătatea genunchilor.

În continuare, echipa de cercetare și-a propus să investigheze efectul alergării asupra genunchilor la persoanele care au deja afecțiuni la acest nivel.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-06-2020 | creare: 13-12-2016 | Vizite: 4223
Bibliografie
Running actually lowers inflammation in knee joints, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-lowers-inflammation-knee-joints.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alergarea - ghidul alergătorului
  • Chiar și 10 minute de alergat zilnic au un efect pozitiv asupra speranței de viață
  • Programul de alergare la începători
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum