Schimbarea untului cu uleiuri pe bază de plante în dieta zilnică ar putea duce la beneficii semnificative pentru sănătate
©
Autor: Airinei Camelia

Dovezile despre efectele untului asupra sănătății și longevității sunt mixte, în timp ce uleiurile vegetale (în special uleiul de măsline) sunt în general asociate cu efecte pozitive asupra profilului lipidic și inflamației. Studiul realizat de anchetatorii de la Mass General Brigham, Harvard T.H. Chan School of Public Health și Broad Institute of MIT și Harvard și-a propus să clarifice modul în care consumul de unt sau de uleiuri vegetale (cum ar fi ulei de măsline, soia, rapiță, etc.) influențează riscul de mortalitate totală și pe cauze specifice.
Metodologie
Populație și colectarea datelor
- Analiza a inclus participanți din trei mari cohorte americane de lungă durată: Nurses’ Health Study (NHS), Nurses’ Health Study II (NHSII) și Health Professionals Follow-up Study (HPFS).
- Au fost incluse date valabile între 1990/1991 și ianuarie 2023, timp în care participanții au completat chestionare alimentare detaliate (Food Frequency Questionnaires) o dată la 4 ani.
- Excluși: persoane cu boli majore (BCV, diabet, cancer) la momentul inițial, aport alimentar neplauzibil (foarte scăzut sau foarte ridicat), etc.
- După criteriile de selecție, au rămas în analiză 221.054 de adulți (158.463 femei și 29.508 bărbați), urmăriți în total 5.427.173 ani-persoană.
Estimarea consumului de unt și uleiuri vegetale
- Chestionarele au colectat informații despre frecvența și cantitatea de unt (în special unt pe pâine/alimente, precum și la gătit/coacere).
- Uleiuri vegetale (ulei de rapiță, ulei de soia, ulei de măsline, porumb, șofrănel etc.) au fost evaluate separat, incluzând atât uleiul adăugat în salate, la prăjit/sote, cât și uleiul din alimente prelucrate.
Măsurarea mortalității
Decesele au fost identificate prin registrul național (National Death Index), dosare medicale, corespondență cu rude, etc. S-a stabilit cauza de deces (BCV, cancer, alte cauze).Analiza statistică
- Utilizarea modelelor Cox ajustate pe variabile de confuzie: vârstă, sex, indice de masă corporală (IMC), activitate fizică, dietă globală (AHEI), fumat, prezența unor boli cronice, etc.
- Pentru a evalua efectul de substituție, s-au analizat modele de înlocuire a unei anumite cantități de unt cu uleiuri vegetale și impactul asupra riscului de mortalitate.
Rezultate
Caracteristicile participanților
- Persoanele care consumau mai mult unt aveau, în medie, IMC mai mare, erau mai sedentare, fumătoare și aveau o dietă globală mai puțin sănătoasă.
- Persoanele care consumau mai mult ulei vegetal (măsline, soia, rapiță etc.) aveau o dietă mai sănătoasă (AHEI ridicat), erau mai active și aveau IMC mai scăzut.
Asocierea consumului de unt cu mortalitatea
- Consumul total de unt a fost asociat cu o creștere de 15% a mortalității totale (comparând cel mai înalt nivel cu cel mai scăzut).
- În special, untul folosit pe pâine/alimente (vs. la gătit) a fost asociat cu o creștere de 4% a riscului de mortalitate pentru fiecare 5 g/zi în plus.
- Nu s-au observat efecte semnificative pentru untul folosit la coacere/prăjire, deși acest aspect ar putea fi afectat de erori de raportare.
Asocierea consumului de uleiuri vegetale cu mortalitatea
Uleiul total pe bază de plante (toate uleiurile de plante luate împreună) a fost asociat cu o scădere de 16% a riscului de mortalitate totală la cei mai mari consumatori față de cei mai mici.În plus, s-a observat asocierea negativă și cu mortalitatea prin cancer și BCV:
- 10 g/zi în plus de uleiuri vegetale => scădere cu 11% a mortalității prin cancer și cu 6% a mortalității BCV (semnificativ doar pentru cancer, borderline la BCV).
- Specific pentru anumite tipuri:
• ulei de soia și ulei rapiță: au arătat asocieri de protecție semnificative.
• ulei de porumb și șofrănel: asocieri nesemnificative statistic, posibil din cauza consumului mai scăzut și a intervalelor largi de încredere.
Analiza de substituție
- Înlocuirea a 10 g/zi de unt cu 10 g/zi de ulei de plante => reducere estimată de 17% a mortalității totale și 17% a mortalității prin cancer.- Pentru mortalitatea BCV, asocierea nu a atins semnificație statistică (HR: 0,94; p=0,17), dar trendul a fost favorabil.
Discuție
Compararea cu studii anterioare
- - Există studii care nu au găsit asocieri clare între unt și mortalitatea BCV, dar acest studiu cu evaluare longitudinală repetată și cumulativă a dietei prezintă rezultate mai consistente, arătând efect negativ al untului asupra mortalității totale și prin cancer.
- - Pentru uleiurile vegetale, concluziile se aliniază altor studii care evidențiază beneficiile uleiului de măsline și a acizilor grași polinesaturați (precum în soia, rapiță) pentru sănătatea cardiometabolică.
Semnificația înlocuirii
- - Substituirea untului cu ulei vegetal are o valoare potențială de prevenire a deceselor premature.
- - Rezultatele sprijină ghidurile dietetice care recomandă reducerea grăsimilor saturate (din unt) și promovarea grăsimilor nesaturate (din uleiuri vegetale).
Limite ale studiului
- - Datele provin din chestionare FFQ, deci pot exista erori de auto-raportare, subestimare, supraestimare.
- - Cohorta alcătuită mai ales din profesioniști medicali (dominant caucazieni) ar putea să limiteze generalizarea la alte populații.
- - Ajustarea s-a făcut pentru numeroși factori de confuzie, dar confundarea reziduală nu poate fi complet exclusă.
Concluzii
Acest studiu, desfășurat în trei cohorte mari și cu o urmărire lungă (până la 33 de ani), sugerează că:- Consumul sporit de unt se corelează cu un risc mai mare de mortalitate totală și prin cancer.
- Consumul de uleiuri vegetale (în special ulei de măsline, soia și canola) se asociază cu un risc scăzut de mortalitate totală, precum și de cancer și boli cardiovasculare.
- Înlocuirea unei cantități de unt cu ulei vegetal ar putea reduce semnificativ riscul de deces prematur, susținând recomandările dietetice curente ce militează pentru scăderea aportului de grăsimi saturate în favoarea grăsimilor nesaturate.
Astfel, mesajul practic este că, pentru a reduce mortalitatea și a îmbunătăți sănătatea pe termen lung, untul (și alte grăsimi animale bogate în saturate) trebuie limitat, fiind benefic să fie înlocuit cu uleiuri de plante nehidrogenate, având un conținut ridicat de acizi grași nesaturați.
Data actualizare: 08-03-2025 | creare: 08-03-2025 | Vizite: 237
Bibliografie
Zhang, Y., et al. (2025). Butter and Plant-Based Oils Intake and Mortality. JAMA Internal Medicine. doi.org/10.1001/jamainternmed.2025.0205.Image by pch.vector on Freepik
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Microplasticele din alimentele ultraprocesate și riscul pentru sănătatea mintală: un semnal de alarmă emergent
- Un conservat natural obținut din morcovi
- Este posibilă o dietă sănătoasă care să includă și alimente ultraprocesate?
- Influența unei diete bogate în grăsimi asupra declinului memoriei la persoanele în vârstă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum