Carne tocată de vită vs. carne pe bază de soia: care are mai multă putere de creștere musculară?
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetarea a implicat participanÈ›i cu vârste între 18 È™i 40 de ani, care au consumat fie un burger de 113 grame de carne de vită, fie unul sau două burgeri de 113 grame din alternative vegetale pe bază de soia. S-au măsurat ratele de sinteză È™i degradare a proteinelor, precum È™i concentraÈ›iile de aminoacizi esenÈ›iali în sânge.
Rezultatele au arătat că consumul de carne de vită a dus la o creÈ™tere mai rapidă È™i mai mare a concentraÈ›iei de aminoacizi esenÈ›iali în plasmă, comparativ cu alternativele vegetale. Această creÈ™tere a fost asociată cu o stimulare mai eficientă a sintezei proteinelor musculare. DeÈ™i consumul a două porÈ›ii de alternative vegetale a egalat efectul cărnii de vită asupra sintezei proteice, acest lucru a venit cu un aport caloric cu 60% mai mare, ceea ce poate fi problematic pentru cei care urmăresc controlul greutății.
Mecanismul prin care carnea de vită stimulează mai eficient sinteza proteinelor musculare nu este pe deplin clar, dar se presupune că biodisponibilitatea È™i profilul complet de aminoacizi esenÈ›iali joacă un rol crucial. De asemenea, diferenÈ›ele în digestie È™i absorbÈ›ie între proteinele animale È™i cele vegetale pot contribui la aceste efecte.
Studiul publicat în The American Journal of Clinical Nutrition evidenÈ›iază importanÈ›a calității proteinelor consumate, nu doar a cantității, în stimularea sintezei proteinelor musculare. Autorii subliniază că „proteinele de calitate contează la fel de mult ca È™i cantitatea. Această cercetare subliniază faptul că alimente precum carnea de vită bogată în nutrienÈ›i pot oferi beneficii superioare în construirea masei musculare, ceea ce este esenÈ›ial pe măsură ce oamenii fac alegeri alimentare, mai ales atunci când echilibrează aportul caloric.”
În concluzie, deÈ™i alternativele vegetale pe bază de soia pot contribui la sinteza proteinelor musculare, carnea de vită s-a dovedit a fi mai eficientă la porÈ›ii calorice mai mici, evidenÈ›iind rolul său în alimentaÈ›ia orientată spre menÈ›inerea È™i dezvoltarea masei musculare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 06-11-2024 | creare: 06-11-2024 | Vizite: 282
Bibliografie
Ground beef vs. soy-based meat: Which packs more muscle-building power?, link: https://www.news-medical.net/news/20241028/Ground-beef-vs-soy-based-meat-Which-packs-more-muscle-building-power.aspxImage by polatdover on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O dietă sănătoasă pe bază de plante este asociată cu un risc redus de boli inflamatorii intestinale
- Mestecatul temeinic al alimentelor poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate
- Efectele consumului de zahăr de la o vârstă tânără
- Alimente afumate mai puțin nocive, cu un ajutor nebănuit
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum