Schimbările climatice vor influența incidența cazurilor diagnosticate de pietre la rinichi

©

Autor:

Schimbările climatice vor influența incidența cazurilor diagnosticate de pietre la rinichi
Creșterea temperaturilor, determinată de schimbările climatice, va duce la o creștere a cazurilor de calculi renali (pietre la rinichi) în următoarele șapte decenii, chiar dacă sunt luate măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul de Copii din Philadelphia.
Calculii renali sau pietrele la rinichi reprezintă o afecțiune manifestată preponderent prin dureri puternice, cauzată de depozitele dure de minerale care se dezvoltă în urina concentrată. Incidența afecțiunii a crescut în ultimii 20 de ani, în special în rândul femeilor și adolescenților.

Cercetările anterioare au demonstrat că temperaturile ambientale ridicate cresc riscul de apariție a bolii de pietre la rinichi. În Statele Unite, incidența afecțiunii este mai mare în zonele calde și tinde să crească în zonele mai răcoroase în perioada de vară.

Studiile anterioare nu au arătat cu exactitate modul în care schimbările climatice vor afecta povara bolii pietrelor la rinichi în viitor. În cadrul lucrării actuale, cercetătorii au creat un model bazat pe două scenarii diferite, pentru a estima impactul căldurii asupra viitoarelor cazuri de pietre la rinichi diagnosticate în regiunea Carolina de Sud, un stat model, deoarece se află în sud-estul SUA, în care incidența calculilor renali este mai mare.

Primul scenariu privind schimbările climatice reprezintă un viitor „intermediar”, cu treceri către surse de energie cu emisii scăzute, utilizarea tehnologiei de captare a carbonului, prețuri la emisiile de CO2 și o extindere a terenurilor forestiere din prezent până în 2100. Al doilea scenariu reprezintă un viitor cu emisii de gaze cu efect de seră în mare parte neinhibate. În primul scenariu, temperatura medie este posibil să crească cu 2,3°C pe o perioadă de 5 ani din 2010-2014 până la 2085-2089, în timp ce, în scenariul pesimist, temperatura medie ar crește cu 3,6°C în același interval de timp.

Folosind modelul lor, cercetătorii au descoperit că până în 2089, pietrele la rinichi din cauza căldurii vor crește la nivel de stat cu 2,2% față de valoarea inițială în viitorul „intermediar” și cu 3,9% în scenariul secundar. Pe baza unui cost mediu de referință pe pacient de peste 9.000 de dolari, cercetătorii estimează că, din 2025 până în 2089, costul total atribuit afecțiunii ar fi de 56,6 milioane de dolari în primul scenariu și de 99,4 milioane de dolari în al doilea scenariu.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-01-2022 | creare: 13-01-2022 | Vizite: 805
Bibliografie
Warming planet may increase the burden of kidney stone disease on healthcare systems, link: https://www.news-medical.net/news/20220110/Warming-planet-may-increase-the-burden-of-kidney-stone-disease-on-healthcare-systems.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum pot fi eliminate pietrele la rinichi
  •