Screening-ul afecțiunilor cardiovasculare are un impact pozitiv asupra calității vieții

©

Autor:

Screening-ul afecțiunilor cardiovasculare are un impact pozitiv asupra calității vieții
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din sudul Danemarcei oferă noi informații referitoare la impactul pe care testele de screening ale afecțiunilor cardiovasculare îl au asupra calității vieții din perspectiva sănătății. Conform oamenilor de știință, în cadrul lucrării au fost analizate variabile precum efectele obținerii unor rezultate pozitive la aceste teste, inițierea unui tratament profilactic și urmarea de terapii chirurgicale de prevenție a apariției acestor boli.
Pentru realizarea analizei au fost luate în calcul două astfel de teste, mai precis fiind vorba de testele VIVA și DANCAVAS, cercetătorii fiind determinați să identifice riscurile și beneficiile pe care acestea le oferă. Spre exemplu, din categoria riscurilor autorii menționează disconfortul fizic în timpul acestora, precum și cel psihic determinat de cunoașterea afecțiunilor de care pacienții ar putea să sufere sau de tratamentele pe care ar trebui să le urmeze.

Eșantionul de studiu a fost compus din 33.769 de persoane de sex masculin ce locuiesc în sudul Danemarcei, aceștia având o vârstă cuprinsă între 60 și 74 de ani. Participanții au fost împărțiți întru-un grup de studiu, compus din persoane înscrise în astfel de teste de screening între anii 2014 și 2019 și un grup de control, alcătuit din oameni care nu au fost înscriși în acestea. În plus, evaluarea impactului acestor programe asupra calității vieții a fost evaluată prin două teste precum EuroQol 5-dimension profile index, ce a inclus măsurători ale anxietății sau depresiei rezultate din participarea la aceste programe și EuroQol visual analogue scale, ce a măsurat starea de sănătate generală.

Mai mult, în cadrul lucrării au fost evaluate multiple elemente, mai exact primirea rezultatelor testelor, inițierea tratamentului preventiv, înscrierea în programe de monitorizare și tratarea chirurgicală preventivă a afecțiunilor. Rezultatele au certificat o îmbunătățire a calității vieții raportată la persoanele care au fost invitate să participe la programele de screening cu 3% și o scădere a nivelurilor de suferință psihică de 2%.

De asemenea, a fost observată o scădere a calității vieții din punct de vedere fizic la persoanele care au început să urmeze, în urma screening-ului, tratamente preventive precum administrarea de antihipertensive, statine sau antitrombotice cu 3%. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost constante atunci când au fost analizate impactul psihologic sau emoțional în urma începerii terapiilor medicamentoase.

sursa: News Medical
foto: Koldunov / Shutterstock.com

Data actualizare: 31-05-2023 | creare: 31-05-2023 | Vizite: 230
Bibliografie
Cardiovascular disease screening positively impacts quality of life: No significant emotional distress found, link: https://www.news-medical.net/news/20230529/Cardiovascular-disease-screening-positively-impacts-quality-of-life-No-significant-emotional-distress-found.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi modele de predicție a riscului de boli cardiovasculare la femei
  •