Factorii de risc tradiționali afectează riscul de boli cardiovasculare, chiar și la pacienții fără depuneri de calciu pe arterele coronariene

©

Autor:

Factorii de risc tradiționali afectează riscul de boli cardiovasculare, chiar și la pacienții fără depuneri de calciu pe arterele coronariene
Persoanele fumătoare, cu diabet sau hipertensiune arterială, pe ale căror artere nu sunt detectate depuneri de calciu, prezintă în continuare un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Circulation. Descoperirile demonstrează că factorii de risc tradiționali afectează riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, chiar și la pacienții fără depuneri de calciu în artera coronariană.
Prevenirea clinică a bolii cardiovasculare aterosclerotice depinde de selectarea pacienților adecvați pentru terapia cu statine. Măsurarea calciului coronarian (CAC) prin scanare CT este utilizată pentru a ghida deciziile de tratament, deoarece absența depunerilor de calciu pe arterele coronariene este în mod normal asociată cu risc scăzut de ateroscleroză.

Ghidurile actuale susțin terapia cu statine la pacienții fără depuneri de calciu pe arterele coronariene și un diagnostic de diabet zaharat, fumători actuali sau cu antecedente familiale de ateroscleroză. Cu toate acestea, studiile anterioare care examinează asocierea dintre condițiile de risc în rândul pacienților fără CAC și ateroscleroză au avut perioade scurte de urmărire.

În cadrul studiului actual, anchetatorii au folosit date din studiul de cohortă Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) pentru a evalua asocierile pe o perioadă lungă de timp. Începând cu anul 2000, participanții au fost înscriși în studiul MESA și vizitele ulterioare au continuat până în anul 2021. În studiul actual, anchetatorii au examinat pacienții fără CAC și au determinat ce asociații existau cu rezultatele, inclusiv cu atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau decesul asociat cu ASCVD.

Printre pacienții fără CAC, fumătorii de țigări au avut un risc de două ori mai mare de evenimente cardiovasculare, comparativ cu nefumătorii, iar pacienții cu diabet și hipertensiune arterială au avut un risc de 1,6 ori mai mare decât pacienții nediabetici și, respectiv, pacienții nehipertensivi. Descoperirile demonstrează importanța luării în considerare a tuturor factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, în loc să se bazeze doar pe măsurarea CAC.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-01-2022 | creare: 20-01-2022 | Vizite: 253
Bibliografie
Risk factors affect cardiovascular disease risk even in patients with no coronary artery calcium, link: https://www.news-medical.net/news/20220118/Risk-factors-affect-cardiovascular-disease-risk-even-in-patients-with-no-coronary-artery-calcium.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum