Severitatea pandemiei COVID-19 ar putea crește pe fondul apariției unor variante ale virusului asemănătoare variantei Delta

©

Autor:

Severitatea pandemiei COVID-19 ar putea crește pe fondul apariției unor variante ale virusului asemănătoare variantei Delta
O variantă SARS-CoV-2 cu trăsături similare cu cea a variantei Delta va provoca o pandemie mai severă, cu mai multe infecții și reinfecții avansate decât orice alte variante ale virusului, conform unui model matematic creat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan.
Lucrarea lor, care a fost publicată în Cell, ar putea ajuta cercetătorii și oficialii din domeniul sănătății publice să interpreteze semnificația variantelor noi și existente și să conceapă răspunsuri personalizate de sănătate publică pentru diferite scenarii, pe baza caracteristicilor unei variante.

Modelul matematic indică variantele SARS-CoV-2 care combină transmisibilitatea îmbunătățită cu capacitatea de a scăpa de imunitatea dobândită prin vaccinare sau infectarea anterioară responsabile pentru mai multe infecții viitoare decât orice alte variante. „Până acum, dovezile evadării imune (capacitatea unei variante de a se sustrage de sistemul imunitar și de a provoca reinfecții sau infecții revoluționare) a fost un semnal roșu. Descoperirile noastre spun că poate este mai mult un steag galben, nefiind o problemă atât de mare în sine. Dar atunci când este combinat cu transmisibilitate îmbunătățită, atunci poate fi o problemă foarte mare”, a spus co-autorul Mary Bushman, bursier la Departamentul de Epidemiologie de la Școala de Sănătate Publică Harvard.

Pentru a înțelege efectele pe care anumiți factori le-ar avea asupra unei pandemii, cercetătorii au creat un model care simulează modul în care pandemiile alimentate de variante ipotetice ar afecta populațiile. Analiza a simulat o pandemie de SARS-CoV-2 cu mai multe variante ipotetice diferite, inclusiv combinații ale celor două trăsături: transmisibilitate îmbunătățită, similară cu varianta Alpha; evadare imunitară parțială, similară cu varianta Beta; transmisibilitate îmbunătățită cu evadare imună parțială, similar cu varianta Delta; și o variantă fără nicio trăsătură.

Analiza a luat în considerare, de asemenea, modul în care anumite variabile, cum ar fi purtarea măștii/distanțarea fizică sau vaccinările, ar afecta traiectoria pandemiei. Pentru fiecare dintre scenarii, cercetătorii au analizat numărul total de infecții, precum și numărul/procentul de infecții evitate prin vaccinare. Cercetătorii au stabilit că o variantă cu transmisibilitate îmbunătățită ar fi probabil mai periculoasă decât o variantă care s-ar putea sustrage parțial de răspunsul imunitar. Cu toate acestea, o variantă cu ambele trăsături ar putea provoca mai multe infecții, reinfecții și infecții revoluționare decât o variantă cu oricare dintre trăsături.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-11-2021 | creare: 26-11-2021 | Vizite: 263
Bibliografie
Delta-like SARS-CoV-2 variants are most likely to increase pandemic severity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211119155614.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!