Sfidarea ceasului biologic conduce către depresie și scăderea bunei dispoziții

©

Autor:

Sfidarea ceasului biologic conduce către depresie și scăderea bunei dispoziții

Potrivit unui nou studiu realizat de către Universitatea Exeter, persoanele ce se opun ceasului biologic al corpului, sunt mai predispuse de a suferi de depresie și de a avea o mai proastă dispoziție.
Aceste cercetări au fost publicate în revista Molecular Psychiatry și deține dovezi privind faptul că programarea genetică a fiecărei persoane de a se trezi devreme dimineața, protejează împotriva depresiilor majore, îmbunătățește bunăstarea și sănătatea mintală.


Pandemia de Covid-19 a condus la un model de lucru mai flexibil, iar acest lucru poate contribui la formarea unor noi obiceiuri adaptabile pentru a se potrivi nevoilor indivizilor.


Cercetătorii s-au bazat pe studii anterioare ce au cartografiat 351 de gene asociate fie cu persoane matinale, fie cu persoane ce se culcă târziu în noapte.


Printr-un proces numit Mendelian Randomisation aceștia au examinat dacă aceste gene au fost asociate cu probleme de sănătate mintală sau de bunăstare, inclusiv depresie majoră.


Cercetătorii au folosit date despre mai mult de 450. 000 de adulți din Marea Britanie, iar aceștia au completat și chestionare pentru a spune dacă sunt persoane matinale sau persoane ce stau târziu în noapte.


De asemenea, cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă prin care măsoară variația modelului de somn în zilele libere și zilele de lucru.


Au măsurat acest lucru la peste 85. 000 de participanți din Marea Britanie, angajați la Biobank, prin intermediul unor monitoare de activitate purtate la încheietura mâinii.


Rezultatul a fost că persoanele ce se îndepărtau de ceasul biologic al corpului lor, erau mult mai predispuse să raporteze depresie, anxietate și o stare de bine mult scăzută.


Cercetătorii explică că persoanele ce stau târziu noaptea sunt mai predispuse de a își sfida singure ceasul biologic, deoarece sunt nevoite să se trezească devreme în ziua următoare pentru muncă.


S-a testat acest efect și pe oamenii ce lucrează în schimburi și s-a observat că dimineața, pentru ei, nu este la fel de protectoare împotriva depresiei și anxietății, ca și pentru restul persoanelor.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 14-06-2021 | creare: 14-06-2021 | Vizite: 261
Bibliografie
Defying body clock linked to depression and lower wellbeing, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210607202226.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ceasul biologic și performanța sportivă
  • Ceasul biologic (ritm biologic, bioritm, ritmul circadian, ritmul nictemeral)
  •