Plantele de apartament îmbunătățesc calitatea aerului în interior

©

Autor:

Plantele de apartament îmbunătățesc calitatea aerului în interior
Plantele obișnuite de casă păstrate în ghivece pot contribui în mod semnificativ la reducerea poluării aerului în case și birouri, potrivit unei noi cercetări, realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, cu sprijinul Societății de Horticultură din Marea Britanie. În timpul experimentelor de monitorizare a plantelor de apartament obișnuite expuse la dioxid de azot (NO2), un poluant comun al aerului, cercetătorii au calculat că, în anumite condiții, plantele ar putea fi capabile să reducă NO2 cu până la 20%.
Cercetătorii au testat trei plante de interior găsite în mod obișnuit în casele din Marea Britanie, ușor de întreținut și ale căror costuri de achiziție sunt unele reduse. Fiecare plantă a fost plasată, singură, într-o cameră de testare care conținea niveluri de NO2 comparabile cu cele găsite într-un birou situat lângă un drum aglomerat. Pe o perioadă de o oră, echipa a calculat că toate plantele, indiferent de specie, au putut elimina aproximativ jumătate din NO2 din cameră. Performanța plantelor nu a fost dependentă de mediul plantelor. Astfel, indiferent de condițiile de lumină sau umiditate în care au fost păstrate, plantele au fost la fel de eficiente în reducerea poluării.

Echipa a calculat, de asemenea, cum se pot traduce rezultatele obținute în funcție de dimensiunile biroului și de nivelul de ventilație. Astfel, remarcă autorii, într-un birou de dimensiuni mici (de 15 metri), slab ventilat, cu niveluri ridicate de poluare a aerului, cinci plante de apartament ar reduce nivelul de NO2 cu aproximativ 20%. Într-un spațiu mai mare, de 100 metri, efectul ar de doar 3,5%. Efectul ar putea fi însă crescut, prin utilizarea mai multor plante.

În timp ce efectele plantelor în reducerea NO2 sunt clare, mecanismul precis prin care fac acest lucru rămâne neelucidat. „Nu credem că plantele folosesc același proces ca și pentru absorbția de CO2. Nu a existat nicio dovadă că plantele noastre au eliberat NO2 înapoi în atmosferă, așa că probabil reducerea poluării are loc printr-un proces biologic care implică și solul în care crește planta”, declară autorul studiului, profesorul Christian Pfrang.

În următoarea fază a cercetării, echipa va proiecta instrumente pentru modelarea calității aerului în interior, care să cuprindă o gamă mult mai largă de variabile. Noul proiect va folosi instrumente mobile de măsurare a calității aerului pentru a identifica poluanții și a testa efectele acestora atât în ​​spațiile rezidențiale, cât și în spațiile de birouri.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-03-2022 | creare: 11-03-2022 | Vizite: 362
Bibliografie
Common houseplants can improve air quality indoors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220307113115.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Planta care nu trebuie să lipsească din orice casă
  •