Sinteza de butirat este redusă la bolnavii cu diabet de tip 2

Sinteza de butirat este redusă la bolnavii cu diabet de tip 2

©

Autor:

Sinteza de butirat este redusă la bolnavii cu diabet de tip 2

Diabetul zaharat este o boală metabolică care are printre etiologii È™i predispoziÈ›ia genetică. Conform unui raport al OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, patologia se află în topul celor 10 cauze de deces la nivel global.
Dintre tipurile de diabet, cel de tip 2 apare în peste 90% dintre cazuri. Boala poate determina retinopatie È™i nefropatie diabetică, complicaÈ›ii cardiovasculare È™i chiar deces. Printre factorii de risc se numără obezitatea, alimentaÈ›ia necorespunzătoare È™i sedentarismul.

Intestinul are un rol important atât în procesul de digestie cât È™i în asigurarea sănătății sistemului imunitar. Microbiota intestinală, care este formată din bacterii, virusuri È™i fungi, variază în funcÈ›ie de vârstă, sex, mediul înconjurător È™i de stilul de viață.

O importanță deosebită pentru microbiotă o au acizii graÈ™i cu lanÈ› scurt, în special butiratul. Acesta este produs de bacterii, cel mai adesea din familia Lachnospiraceae È™i Ruminococcaceae. Rolul butiratului este de întărire a barierei intestinale, asigurarea funcÈ›ionalității celulelor intestinale, reglarea proceselor imunitare È™i metabolice.

Potrivit cercetărilor recente, există o legătură între diabetul zaharat de tip 2 È™i microbiota intestinală.

Studiul actual a analizat date provenite de la o companie de biotehnologie denumită BIOMES NGS GmbH. Acestea erau despre microbiota È™i caracteristicile individuale (vârstă, înălÈ›ime, greutate, vârstă, alimentaÈ›ie) ale 946 pacienÈ›i cu diabet zaharat de tip 2. Apoi, au fost comparate cu un informaÈ›iile provenite de la un eÈ™antion de 647 indivizi sănătoÈ™i. DeÈ™i între cele două grupuri nu exista nicio diferență semnificativă în privinÈ›a alimentaÈ›iei, persoanele sănătoase făceau mai mult sport comparativ cu diabeticii.

Conform rezultatelor, microbiota intestinală a diabeticilor avea o diversitate mai scăzută în comparaÈ›ie cu cea a participanÈ›ilor sănătoÈ™i. De asemenea, anumite specii de bacterii printre care Blautia, Bacteroides, Prevotella È™i Lachnoclostridium apăreau mai frecvent la diabetici. Microbiota participanÈ›ilor cu diabet de tip 2 era săracă în bacterii precum Alistipes, Anaerostipes, Ruminococcus, Roseburia, Lachnospira, Faecalibacterium È™i Coprococcus, ultimele trei fiind producătoare de butirat. Mai mult, s-au observat È™i niveluri scăzute de Subdoligranulum, Fusicatenibacter, Agathobacter, Butyricicoccus È™i Marvinbryantia, asociate cu producÈ›ia de butirat.

Sunt necesare mai multe studii care să analizeze posibilele asocieri dintre componența microbiotei intestinale și diabetul de tip 2.

sursa: News Medical
foto: FOTOGRIN / Shutterstock.com


Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 387
Bibliografie
Reduced butyrate production in the microbiome of type 2 diabetics: https://www.news-medical.net/news/20230215/Reduced-butyrate-production-in-the-microbiome-of-type-2-diabetics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Astmul la copii - influenÈ›at atât de microbiomul intestinal cât È™i de genotipul 17q12-21
  • Declinul cognitiv ar putea fi prevenit cu ajutorul microbiomului intestinal
  • Legatură strânsă între microbiomul intestinal È™i boala Parkinson
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum