Sinteza de butirat este redusă la bolnavii cu diabet de tip 2

©

Autor:

Sinteza de butirat este redusă la bolnavii cu diabet de tip 2

Diabetul zaharat este o boală metabolică care are printre etiologii și predispoziția genetică. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, patologia se află în topul celor 10 cauze de deces la nivel global.
Dintre tipurile de diabet, cel de tip 2 apare în peste 90% dintre cazuri. Boala poate determina retinopatie și nefropatie diabetică, complicații cardiovasculare și chiar deces. Printre factorii de risc se numără obezitatea, alimentația necorespunzătoare și sedentarismul.

Intestinul are un rol important atât în procesul de digestie cât și în asigurarea sănătății sistemului imunitar. Microbiota intestinală, care este formată din bacterii, virusuri și fungi, variază în funcție de vârstă, sex, mediul înconjurător și de stilul de viață.

O importanță deosebită pentru microbiotă o au acizii grași cu lanț scurt, în special butiratul. Acesta este produs de bacterii, cel mai adesea din familia Lachnospiraceae și Ruminococcaceae. Rolul butiratului este de întărire a barierei intestinale, asigurarea funcționalității celulelor intestinale, reglarea proceselor imunitare și metabolice.

Potrivit cercetărilor recente, există o legătură între diabetul zaharat de tip 2 și microbiota intestinală.

Studiul actual a analizat date provenite de la o companie de biotehnologie denumită BIOMES NGS GmbH. Acestea erau despre microbiota și caracteristicile individuale (vârstă, înălțime, greutate, vârstă, alimentație) ale 946 pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Apoi, au fost comparate cu un informațiile provenite de la un eșantion de 647 indivizi sănătoși. Deși între cele două grupuri nu exista nicio diferență semnificativă în privința alimentației, persoanele sănătoase făceau mai mult sport comparativ cu diabeticii.

Conform rezultatelor, microbiota intestinală a diabeticilor avea o diversitate mai scăzută în comparație cu cea a participanților sănătoși. De asemenea, anumite specii de bacterii printre care Blautia, Bacteroides, Prevotella și Lachnoclostridium apăreau mai frecvent la diabetici. Microbiota participanților cu diabet de tip 2 era săracă în bacterii precum Alistipes, Anaerostipes, Ruminococcus, Roseburia, Lachnospira, Faecalibacterium și Coprococcus, ultimele trei fiind producătoare de butirat. Mai mult, s-au observat și niveluri scăzute de Subdoligranulum, Fusicatenibacter, Agathobacter, Butyricicoccus și Marvinbryantia, asociate cu producția de butirat.

Sunt necesare mai multe studii care să analizeze posibilele asocieri dintre componența microbiotei intestinale și diabetul de tip 2.

sursa: News Medical
foto: FOTOGRIN / Shutterstock.com


Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 194
Bibliografie
Reduced butyrate production in the microbiome of type 2 diabetics: https://www.news-medical.net/news/20230215/Reduced-butyrate-production-in-the-microbiome-of-type-2-diabetics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Astmul la copii - influențat atât de microbiomul intestinal cât și de genotipul 17q12-21
  • Declinul cognitiv ar putea fi prevenit cu ajutorul microbiomului intestinal
  • Legatură strânsă între microbiomul intestinal și boala Parkinson
  •