Ce rol are microbiomul intestinal asupra sănătății umane și cum poate influența riscul de a dezvolta diverse boli?

©

Autor:

Ce rol are microbiomul intestinal asupra sănătății umane și cum poate influența riscul de a dezvolta diverse boli?
Un studiu publicat recent în jurnalul Infectious Medicine explorează rolul pe care microbiomul intestinal, un agregat de microorganisme ce trăiesc în intestinul uman, îl are în dezvoltarea anumitor boli. Potrivit concluziilor, modificările anormale ale compoziției microbiomului pot determina multiple afecțiuni severe, iar menținerea unui echilibru între speciile de microorganisme benefice și cele dăunătoare din intestin este esențial pentru sănătatea umană.
Dezechilibrele dintre microorganismele existente în intestine determină mai bine de 20% dintre cancerele diagnosticate la nivel global. Butiratul, un acid esențial pentru creșterea celulară, cu rol în controlul inflamației, lipsește de regulă la pacienții cu cancer colorectal, absența sa fiind un biomarker pentru depistarea cancerului. De asemenea, anumite bacterii intestinale (precum Acidaminobacter, Phascolarctobacterium și Citrobacter) se găsesc în exces în probele de scaun ale pacienților cu cancer colorectal.

O compoziție anormală a microbiomului intestinal determină, de asemenea, diferite boli inflamatorii intestinale. Colita ulcerarivă, o afecțiune autoimună caracterizată prin inflamații la nivelul colonului, este asociată cu o abundență crescută de bacterii din speciile Lactobacillus salivarus și Pediococcus acidilactici în timpul perioadei de remisiune și o absență a speciilor de Lactobacillus în timpul fazei active a bolii.

Boala cardiovasculară aterosclerotică, cât și boala coronariană, constituie afecțiuni cardiovasculare asociate cu modificări ale microbiotei intestinale. Bacteriile din speciile Bacteroides, Clostridium și Lactobacillales sunt un important biomarker al bolii coronariene, în timp ce detectarea Enterobacteriaceae și Streptococcus spp. poate indica posibilitatea de a suferi de boala cardiovasculară aterosclerotică. Bolile hepatice, împreună cu afecțiunile metabolice (în special obezitatea), tulburările de neurodezvoltare și virusul imunodeficienței umane, sunt alte boli cauzate de perturbări în compoziția naturală a microbiotei.

sursa. News Medical
foto: ART-ur/Shutterstock

Data actualizare: 12-09-2022 | creare: 12-09-2022 | Vizite: 317
Bibliografie
Recent literature reports on the role of the gut microbiome on human health and its effect on diseases, https://www.news-medical.net/news/20220908/Recent-literature-reports-on-the-role-of-the-gut-microbiome-on-human-health-and-its-effect-on-diseases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •