Sistemul limfatic are un rol esențial în regenerarea părului

©

Autor:

Sistemul limfatic are un rol esențial în regenerarea părului
Un studiu public recent de către cercetătorii de la Universitatea Rockefeller a arătat că celulele stem ajută la regenerarea țesuturilor, inclusiv foliculilor de păr. (1)
Potrivit studiului, pielea este acoperită de o rețea de celule stem care ajută la refacerea pielii după un traumatism. Prea multe astfel de celule duc la apariția unor afecțiuni precum cancerul, în timp ce prea puține duc la îmbătrânirea prematură a pielii. Rezultatele acestui studiu sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât experimentele au arătat că celulele stem dau „semnalul” altor celule stem să regenereze pielea. Mai mult, studiul a descoperit că există un tip special de capilare limfatice care transportă celulele sistemului imunitar și ajută la eliminarea toxinelor de la nivelul pielii. (2)

În ceea ce privește regenerarea părului, oamenii de știință au mai descoperit că celulele stem de la nivelul foliculilor de păr controlează reacțiile capilarelor limfatice printr-un mecanism prin care ajută la eliminarea substanțelor toxice de la nivelul scalpului. Controlul unor celule stem asupra celorlalte duce la o regenerare în lanț a foliculilor de păr.

Cercetătorii de la Universitatea Rockefeller mai spun că implicarea sistemului limfatic în regenerarea pielii deschise oportunități pe viitor în ceea ce privește vindecarea rănilor și stabilirea unor noi tratamente pentru alopecie.

Sursa: Rockefeller University

Data actualizare: 23-08-2020 | creare: 11-11-2019 | Vizite: 706
Bibliografie
1. Lymphatic system found to play key role in hair regeneration. https://www.rockefeller.edu/news/26776-lymphatic-system-found-play-key-role-hair-regeneration/
2. Stem cell–driven lymphatic remodeling coordinates tissue regeneration. https://science.sciencemag.org/content/early/2019/10/30/science.aay4509
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă moleculă poate stimula puternic creșterea părului, conform unui studiu recent
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum