Fumătorii sunt de trei ori mai predispuși la durerile cronice

©

Autor: Redacția ROmedic

Fumătorii sunt de trei ori mai predispuși la durerile cronice
În urma unui studiu realizat în cadrul Universității de medicină Northwestern Feinberg (SUA) a fost identificat modul în care fumatul acționează la nivelul creierului, afectându-i răspunsul la durerea de spate și făcându-i pe pacienți mai puțin rezistenți la durere.  

La acest studiu observațional longitudinal au participat 160 de pacienți cu tipologii diferite de dureri  de spate, 35 de persoane sănătoase (care au constituit grupul de control) și 32 de pacienți cu dureri cronice de spate. Pe durata unui an, în cinci momente diferite, acestora li s-au făcut scanări MRI la nivelul creierului și au fost solicitați să autoevalueze durerea resimțită. În plus, au răspuns la chestionare care vizau fumatul și alte aspecte legate de sănătate.

Scanarea MRI s-a axat în principal pe două zone cerebrale implicate în comportamentul adictiv și învățarea bazată pe motivație, dar care au un rol important în dezvoltarea durerii cronice - nucleus accumbens și cortexul medial prefrontal.

Cercetătorii au observat că, cu cât conexiunile cerebrale dintre aceste două regiuni sunt mai puternice, cu atât se poate determina mai ușor dacă o persoană va dezvolta dureri cronice. În plus, în cazul fumătorilor dependența de tutun era în strânsă legătură cu durerea cronică, ceea ce a sugerat o posibilă legătură generală între adicție și durere. Circuitul de dezvoltare a durerii cronice era mult mai puternic și activ la nivelul creierului fumătorilor, acesta scăzând semnificativ în intensitate atunci când participanții renunțau la fumat.

Chiar dacă participanților li s-au administrat medicamente pentru reducerea durerii, circuitul cerebral implicat în apariția durerii nu și-a schimbat activitatea.

Implicațiile studiului sunt importante pentru dezvoltarea unor strategii de prevenire și ameliorare a durerilor cronice, dar și pentru programele de renunțare la fumat.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 21-02-2019 | creare: 05-11-2014 | Vizite: 2562
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  •