Un somn bun și o cafea - tratament mai eficient decât analgezicele

©

Autor:

Un somn bun și o cafea - tratament mai eficient decât analgezicele
Potrivit cercetătorilor, privarea de somn crește sensibilitatea la durere, iar persoanele afectate de dureri cronice ar putea fi ajutate de un somn mai lung, dar și de agenți care susțin starea de veghe, cum este cafeaua. Ambele abordări s-au dovedit a fi mai eficiente decât analgezicele, într-un studiu pe șoareci desfășurat de Boston Children's Hospital și Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). Rezultatele au fost publicate în revista Nature Medicine.

Cercetătorii au documentat pentru fiecare șoarece în parte datele privind ciclul de somn și pragul senzorial, cu ajutorul encefalogramei și a electromiografiei. Apoi, au ținut cele 12 rozătoare treze, oferindu-le opțiuni de divertisment - o metodă nestresantă pentru animale și care simulează mecanismul de multe ori răspunzător pentru lipsa de somn la oameni.

Autorii le-au oferit șoarecilor jucării interesante, având în același timp grijă să nu-i suprastimuleze. Astfel, animalele au rămas treze câte 12 ore, sau șase ore timp de cinci zile consecutiv. Pe toată perioada li s-au monitorizat somnolența, nivelul hormonului de stres (pentru a se asigura că nu sunt stresați) și pragul senzorial.

Rezultatele au arătat că cinci zile consecutiv de deprivare moderată de somn pot exacerba sensibilitatea la durere. În mod surprinzător, medicamentele analgezice nu au reușit să contracareze această hipersensibilitate indusă de lipsa somnului. Aceste observații sugerează că persoanele care iau medicamente pentru dureri cronice ar putea fi nevoite să crească doza dacă nu dorm suficient. Pe de altă parte, atât cofeina, cât și modafinilul, componente ce susțin starea de veghe, au bocat cu succes hipersensibilitate indusă de lipsa acută sau cronică a somnului.

Concluzia cercetătorilor este că pacienții cu dureri cronice ar putea include în planul de tratament medicamente care să mențină somnul pe parcursul nopții și consumul de agenți care promovează starea de veghe pe durata zilei. Unele medicamente analgezice deja includ cofeina printre ingrediente, deși nu se cunoaște mecanismul de acțiune al acestui compus.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-05-2017 | creare: 11-05-2017 | Vizite: 1152
Bibliografie
To improve chronic pain, get more sleep (coffee helps too), link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170508112447.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratament nou pentru durerea neuropată
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • Tratamentul durerii cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum