Statinele ar putea reduce mortalitatea prin cancer

©

Autor:

Statinele ar putea reduce mortalitatea prin cancer

Potrivit unei cercetări prezentate în cadrul conferinței Frontiers in CardioVascular Biology (FCVB) din 2016, hipercolesterolemia a fost asociată cu reducerea mortalității și ameliorarea condițiilor de supraviețuire în cazul a 4 tipuri comune de cancer. Printre factorii favorizanți ai acestei relații se numără tratamentul cu statine, cu rolul de a reduce concentrațiile plasmatice de colesterol.

Studiul a analizat asocierea dintre colesterolul crescut și mortalitatea prin cancer pulmonar, mamar, de prostată și intestinal în rândul pacienților internați în spitalele din Marea Britanie în intervalul 1 ianuarie 2000 și 31 martie 2013.

Dintre cei 929,552 pacienți existenți în baza de date ACALM (Alghorithm for Comorbidities, Associations, Lenght of stay and Mortality), 7997 sufereau de cancer pulmonar, 5481 aveau cancer de sân, 4629 prezentau cancer de prostată, iar 4570 aveau cancer intestinal.

După prelucrarea și procesarea datelor, cercetătorii au remarcat faptul că, dintre participanții la studiu care prezentau una dintre formele enumerate de cancer, persoanele care asociau și un diagnostic de hipercolesterolemie aveau un risc redus de mortalitate:

  • cu 22% mai mic în rândul pacienților cu cancer pulmonar;
  • cu 43%  un risc mai redus în cazul pacienților cu cancer de prostată;
  • un risc diminuat cu până la 47% printre pacienții cu cancer de prostată;
  • cu 30% un risc mai mic în cazul cancerului intestinal.


O posibilă explicație a acestor rezultate o constituie utilizarea tratamentului cu statine. Această ipoteză necesită însă confirmarea prin intermediul unor studii mult mai ample. De asemenea, este ideală identificarea acestei relații și în cazul altor tipuri de cancer.

Având în vedere că afecțiunile cardiovasculare sunt diagnosticare frecvent în cazul pacienților cu dislipidemie, terapiile asociate pentru managementul cardiovascular (beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei etc.) ar putea maifesta efecte protective anticancer.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 11-07-2016 | creare: 11-07-2016 | Vizite: 2227
Bibliografie
Statins may be associated with reduced mortality in four common cancers, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-statins-mortality-common-cancers.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •