Statinele cresc cu peste 30% riscul de diabet la persoanele cu predispoziție pentru boală

©

Autor:

Statinele cresc cu peste 30% riscul de diabet la persoanele cu predispoziție pentru boală

În rândul persoanelor susceptibile, utilizarea statinelor – recomandate pentru reducerea colesterolului, în prevenția cardiovsculară – poate crește riscul pentru diabet zaharat tip 2 cu peste 30%.


Pentru a obține efectul hipocoloesterolemiant, statinele acționează la nivel hepatic prin inhibarea enzimei hidroxi-metil-glutaril-coenzima A reductaza (HMG-CoA reductaza) care este implicată în producerea colesterolului, blocând astfel sinteza lui.


Pe lângă blocarea sintezei hepatice a colesterolului, statinele manifestă efecte pozitive în ceea ce privește reducerea inflamației și a stresului oxidativ. În pofida tuturor acestor beneficii, tot mai multe dovezi științifice subliniază reacțiile adverse care apar ca urmare a administrării statinelor, inclusiv risul crescut pentru diabetul tip 2.


Primul studiu care menționează majorarea riscului pentru diabet zahart tip 2 drept consecință a tratamentului cu statine a fost publicat în 2008. Între timp altele s-au alăturat în ceea ce privește riscul pentru diabet. Studiile au fost cuprinse în multiple meta-analize, unele aducând în discuție o posibilă relație, altele oferind dovezi care să susțină asocierea, dar fără a se stabili un consens în această privință.


În BMJ Open Diabetes Research and Care au fost publicate rezultatele unui studiu ce a readus în discuție acest subiect controversat: crește sau nu terapia cu statine riscul pentru diabet. Iar dacă da, cine sunt cei susceptibili să facă boala?


Datele au fost colectate cu ocazia unui trial clinic desfășurat pe o perioadă lungă de timp, studiul DPPOS (U.S. Diabetes Prevention Program Outcomes Study), la care au luat parte persoane cu diferite grade de obezitate și suprapondere și care au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat din prisma excesului de grăsimi și a consecințelor metabolice, în mod particular, asupra organismului.


Studiul original a avut ca obiectiv verificarea ipotezei: „dacă pierderea în greutate realizată prin modificări ale stilul de viață sau tratamentul cu metformin – un medicament recomandat pentru ținerea sub control a glicemiei – ar putea preveni sau întârzia cel puțin apariția diabetului zaharat tip 2 la persoanele cu risc crescut de boală”. Au fost contorizate în acest sens informații de la 3,234 participanți, precum: valorile tensiunii arteriale, ale glicemiei, respectiv ale lipidelor din sânge. Între timp au fost consemnate date în legătură cu administrarea statinelor. La începutul studiului doar 4% urmau un tratament cu statine, iar după 10 ani, circa o treime, și majoritatea luau simvastatin sau atorvastatin.


Comparativ cu persoanele care nu urmau un tratament cu hipolipemiante, utilizarea statinelor a crescut riscul de diabet tip 2 cu 36% la pacienții cu suprapondere și obezitate, care „prin definiție” sunt susceptibili la această afecțiune.

 

Deși au rămas numeroase necunoscute în ecuație: lipsa cauzalității și a selecției randomizate a participanților, implicit absența informațiilor cu privire la dozaj, autorii stuiului afirmă că „statusul glicemic trebuie atent monitorizat, iar stilul de viață trebuie îmbunătățit la pacienții cu risc pentru diabet zaharat tip 2 și cărora li s-au prescris statine în profilaxia bolilor cardiovasculare, de exemplu.


Sursa: Medical News TodayData actualizare: 06-07-2019 | creare: 25-10-2017 | Vizite: 2291
Bibliografie
Statins increase the risk of developing diabetes in at-risk people, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319832.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  •